Skip to content
Menu

Katar, OPEC’ten ayrılıyor

AMERİKA BÜLTENİ (3 Aralık 2018)

Katar Enerji Bakanı Saad al-Kaabi, Katar’ın 1 Ocak 2019 itibarı ile OPEC’ten çıkacağını açıkladı. Bakan, dünyadaki en önemli üreticisi olduğu ‘doğalgaz üretimine odaklanmak’ gerekçeli çekilmenin, ‘stretejik ve teknik’ değişikilikler anlamına geleceğini söyledi. Katar, çoğunluğunu Ortadoğu devletlerinin oluşturduğu grubun 57 yıldır üyesiydi. 

Petrol İhraç Eden ülkeler Organizasyonu (OPEC), 1960 yılında Bağdat’ta beş ülke (Kuveyt, Suudi Arabistan, İran, Irak ve Venezuela) tarafından kuruldu. 1965 yılından beri ise OPEC merkezi Avusturya’nın Viyana kentinde buluuyor. Halen 15 üye ülkeden oluşan OPEC, 2018 Eylül ayı itibarı ile dünyadaki toplam petrol üretiminin yüzde 44’ünü gerçekleştirirken, petrol rezervlerinin ise yüzde 81’ine sahip. OPEC, küresel petrol fiyatlarının belirlenmesinde en önemli güçlerden biri konumunda. 

”Suudi Arabistan, Trump ile iyi geçinmeyi OPEC’e tercih etti”

OPEC’in petrol üretiminin üçte ikisi 6 Ortadoğu ülkesi ve özellikle Hürmüz Körfez’i çevresinde gerçekleşiyor. Grubun ana kurucularından biri olan Suudi Arabistan, petrol üretimindeki liderliğiyle, OPEC’in de fiili lideri  oldu. Ancak Suudi Arabistan, son bir yılın en düşük düzeyindeki petrol fiyatlarının düşük kalmasında önemli rol oynuyor. Suudi Arabistan’ın ekonomik çıkarı diğer OPEC üyelerinin isteğine uyarak üretimi kısması ve ham petrol fiyatlarını yükseltmesini gerektiriyor. Ancak, Bloomberg News’de yer alan bir yorumda, ‘’Suudi Arabistan’ın Trump ile ilişkilerinden dolayı politik çıkarının, ekonomik çıkarının gereğini yerine getirmeyi kaldıramayacağı’’ tespiti yapılıyor. Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın geçtiğimiz aylarda İstanbul’da Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülmesi ve bunun Suudi Arabistan veliaht prensinin bilgisi dahilinde gerçekleştiği iddiası da, Suudi Arabistan’ı bu haftaki kritik OPEC toplantısında petrol üretimini 2019’da kısmayı savunamaz hale getirdi. Suudi Arabistan’a uluslararası ambargonun önünde tek isim haline gelen Trump, ham petrol fiyatlarının düşük düzeyde kalmasını kendi imajı ve ekonomik başarısı için çok önemli görüyor.