Skip to content
Menu

Venezuela Meclisi: Maduro’nun ikinci dönem devlet başkanlığı yasadışı

Venezuela Millet meclisinin yeni başkanı Juan Guaido, ”kimsenin hukuksal bir güvenceye sahip olmadığı bir baskı rejimi altında yaşıyoruz” dedi. Venezuela lideri Maduro ise muhalefeti darbe peşinde olmakla suçluyor.

AMERİKA BÜLTENİ (6 Ocak 2019)

Venezuela’da 2015 Aralık ayında gerçekleşen ve uluslararası gözlemcilerce ülkedeki son meşru seçim kabul edilen seçimle oluşan Venezuela Millet Meclisinin yeni yasama döneminde başkanlığını yapacak Juan Guaido, devlet başkanı Nicolas Maduro’nun 10 Ocak’ta başlayacak ikinci dönem devlet başkanlığının yasadışı olduğunu söyledi. Guaido, Meclis adına yaptığı açıklamada Venezuela ordusuna da ülkede demokrasiyi yeniden tesis çabasının yanında olması çağrısı yaptı. Meclis adına yapılan açıklamada derhal serbest ve adil seçimlere gidilmesi de istendi. 

Venezuela Millet Meclisinin aldığı bir kararın, Meclisin hiçbir kararını uygulama gücünün kalmadığı mevcut koşullarda uygulanmasının zorluğuna dikkat çekiliyor. Millet Meclisinin 2017 yılında aldığı benzeri bir karar da sonuç vermemişti. 

Muhalefetin kontrolündeki Meclisin 35 yaşındaki yeni başkanı Juan Guaido, ‘’Nicolas Maduro’nun illegal bir şekilde devlet başkanlığı koltuğunu işgal ettiği Meclis tarafından onaylandı’’ açıklaması yaptı ve ekledi: ‘’10 Ocak günü itibarı ile devlet başkanlığı görevinde kalması gasptır. Venezuela Milli Meclisi halkın tek meşru temsilcisidir’’.

Maduro’nun devlet başkanlığında ikinci döneminin Perşembe günü gerçekleşecek yemin töreni ile resmen başlaması planlanıyor. Ancak 20 Mayıs 2018’de gerçekleşen seçimi muhalefet boykot etmiş, bütün uluslararası gözlemci kuruluşlar seçimin adil ve dürüst bir seçim olmadığını tespit etmiş, uluslarası toplumda da art arda kınama kararları gelmişti. 

Son olarak 12 Latin Amerika ülkesinin ve Kanada’nın dışişleri bakanları 4 Ocak Cuma günü Peru’nun başkenti Lima’da gerçekleştirdikleri zirvede aldıkları kararla, Venezuela’da yeni oluşacak Maduro hükümetini tanımayacaklarını ilan ederek rejimden iktidarı derhal Venezuela Millet Meclisine devretmesini istemişlerdi. Meksika’nın yeni hükümeti ise bu karara şerh düşerek, Venezuela’nın içişlerine karışılmaması çağrısında bulundu.

Maduro rejimi ise ‘Lima Grubu’ olarak adlandırılan bu 12 ülkeyi Venezuela’da bir darbeyi desteklemekle suçluyor. 

Meclisin gücü yok

Venezuela’da 2016’dan beri muhalefetin büyük çoğunluğunu oluşturduğu Millet Meclisi, rejimin kontrolündeki Yüksek Mahkemenin Meclis’in aldığı neredeyse her kararı iptal etmesiyle işlevsiz hale getirilmiş durumda. Yasama gücü ise yine son derece tartışmalı ve muhalefetin katılmadığı bir seçimle oluşturulan ‘Anayasa Meclisi’ adlı ikinci bir yapıya fiilen geçirilmiş durumda. Rejimin parti meclisi gibi çalışmakla suçlanan ve sadece iktidar yanlılarından oluşan Anayasa Meclisi, nerdeyse bütün muhalif liderlerin ya tutuklu ya da yasaklı oldukları için katılamadığı ve bu nedenle muhalefetin boykot ettiği 20 Mayıs seçimini meşru ilan etmişti. 20 Mayıs’ta sadece fazla gücü olmayan tek bir muhalif liderin katılmasına izin verilmişti.