AMERİKA BÜLTENİ (12 Şubat 2019)
NASA’nın uydu gözlemleri insanlık ve gezegen için umut verici bir gelişmeyi belgeledi: Dünyamız 20 yıl öncesine göre daha yeşil bir gezegen. NASA’nın açıklamasına göre bu yeşillenmede öncü rolü ise gezegenin en kalabalık iki ülkesi oynadı. Çin ve Hindistan’ın yoğun ağaçlandırma ve tarım politikaları her iki ülkenin ve dolayısıyla da dünyanın 20 yıl öncekinden daha yeşil hale gelmesine yol açtı.
Dünyanın daha da yeşillendiği ilk kez 1990’lı yıllarda Boston Üniversitesinden Ranga Myneni ve ekibinin NASA’nın yörüngedeki iki uydusuna yüklü sistemin fotoğrafları üzerinde yaptıkları gözlemlerle tespit edilmişti. Ancak bu uzman ekip, yeşillikteki artışın insan etkisiyle mi doğal süreçle mi gerçekleştiğine emin olamamıştı.
NASA’nın söz konusu iki uydusunda bulunan ve kısaca MODIS diye adlandırılan sistem, 500 metre mesafeden bakışa kadar ayarlanarak uzmanlara yer kürenin yeşilliğinin gözlemlemeye olanak veriyor. MODIS uyduları, dünyadaki her yerin son 20 yıldır günde en az 4 kez yüksek çözünürlüklü fotoğrafını çekiyor.
MODIS verileri, dünyanın 20 yılda Amazon ormanlarının büyüklüğü kadar ağaçlık alan kazandığını gösteriyor. 2000 yılına göre yer kürenin yeşil yüzeyinin alanı da bugün 5 milyon kilometrekare daha fazla.
Boston Üniversitesi Yer ve Çevre Bilimleri Bölümü başkanı Chi Chen, yaptığı açıklamada, Dünyadaki yeşil artışının üçte birinin, dünya yüzeyinin sadece yüzde 9’unu oluşturan Çin ve Hindistan’da gerçekleştiğine dikkat çekerek, ‘’Nüfusu yüksek ülkelerde ormansızlaşma eğilimine aykırı bu durum oldukça şaşırtıcı’’ diye konuştu.
NASA uzmanı Rama Nemani de, başlangıçta artışın iklim değişikliğinin neden olduğu sıcak ve daha yağışlı atmosferin bir sonucu olduğunu düşündüklerini ancak MODIS verilerinin, bu artışta insan faktörünün de kayda değer olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Yeşil alan artışında en önemli etken dünyanın en kalabalık iki ülkesinin, nüfuslarını doyurmak için çorak toprakları da tarım alanına dönüştürmeye başlaması oldu. Aynı zamanda ormansızlaşmaya karşı duyarlılığın artarak agresif ağaçlandırma programları da süreci tersine çevirdi.
Ancak MODIS verileri, Brezilya ve Endonezya’daki kötü gidişatın ise sürdüğünü gösteriyor.
İnsanların sorunların farkına varmasının önemine dikkat çeken Rama Nemani, ‘’İnsanlar bir problemin varlığını kabul edince çözme yoluna giriyor’’ dye konuşarak ekliyor:
‘’1970’lerde ve 1980’lerde Hindistan ve Çin’de yeşil alanların gidişatı hiç iyi değildi. 1990’larda insanlar da bu gidişatın getirdiği sorunları hissederek sorunu kabullenmeye başladı. 2000’ler çözüm yılında atılan adımlarla bu sonucu getirdi. İnsan türü kendisini inanılmaz şekilde toparlayabilen bir tür. Uydu sonuçları da bunu gösteriyor.’’
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz