Skip to content
Menu

400 yaşındaki bonsai ağacı çalan hırsızlara sahiplerinden rica; Lütfen susuz bırakmayın

Iimura ailesine ait bonzai bahçesi ve çalınan 400 yıllık şimpaku bonsai ağacı.

AMERİKA BÜLTENİ (13 Şubat 2019)

Toplam değerleri yaklaşık 120 bin dolar olan 7 bonsai ağaç Tokyo’daki özel bir bahçeden çalındı. Fuyumi ve Seiji Iimura çiftinin Tokyo’nun hemen dışında bulunan bahçesinden çalınan minyatür ağaçlar arasında, 400 yıldır yaşayan ‘şimpaku’ adlı ardıç türü bonsai ağaç da vardı.  

Facebook hesabından ‘Çocuklarımı kaybettim’ diye yazan Fuyumi Iimuri’nin hırsızlardan tek bir ricası var;

‘’Lütfen ilgi ve sularını eksik etmeyin. Şimpaku 400 yaşında. İlgiye ihtiyacı var, bir hafta susuz kalırsa ölür. 400 yıllık emek boşa gitmesin. Biz öldükten sonra bile yaşamaya devam ederler. Yeter ki ilgilenilsinler, sonsuza kadar yaşayabilirler. ’’

Polis, bonsai ağaçlarının olduğu bahçeden özellikle bu 7 ağacı çalınmasının, hırsızların neyi çaldıklarını çok iyi bildiklerini gösterdiğini belirtiyor.  400 yıllık şimpaku’nun piyasa değeri 90 bin doları aşıyor. Toplam değerleri 120 bin doları aşsa da yasadışı piyasada bundan çok daha fazla fiyata alıcı buluyorlar. 

Ancak aile için bu ağaçlar paradan çok daha fazla bir anlama sahipti. Fuyumi Iimura, ‘’Çocuklarım kaçırıldı gibi hissediyorum. Ayaklarım kopmuş gibi.’’ diye anlatıyor duygularını. 

‘Saksıda ağaç’ anlamına gelen ve Japon kültürünün sembollerinden birine dönüşen bonsailer, özenle seçilen uygun ağaç dallarının, budanarak ve uzun zaman alan bir ilgiyle yetiştirilerek minyatür ağaç görünümü kazanmasıyla oluşur.

Fuyumi Iimura’nın kocası Seiji Iimura bir bonsai uzmanı ailenin beşinci kuşak temsilcisi. Aile, yüzlerce yıldır, aralarında gezegenin en iyi bonsai’lerinin de olduğu bonsai ağaçları yetiştiriyor. Bir ardıç ağacı türü olan Şimpaku ise doğadaki sayısı tehlikeli şekilde azalan bir ağaç. 400 yıl önce bir dağdan getirdikleri Şimpaku’yu aile yüzlerce yıl içinde bugünkü ebadına (1 metreden küçük yarım metreden biraz fazla geniş) indirmeyi başarmıştı. Ağaç, Japonya’daki bonsai festivallerinin poster çocuğu haline gelmişti. 

Ancak ağacın bu şöhretine rağmen Iimura ailesi ağacı ne halktan sakladı ne de özel korumaya aldı. Halkın erişimine açık bir bahçede doğal yaşam içinde kalması sağlandı. Bu son olay onların da görüşünü değiştirdi. Artık kalan ağaçlar için güvenlik önlemleri alacaklar.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz