Skip to content
Menu

İzlanda’da 10 gündeki 20 bin deprem volkanik hareket sinyali

İzlanda’nın güney yarım adası Grindavik kasabasındaki Leif the Lucky Köprüsü, Amerika ve Avrasya tektonik plakalarını birbirine bağlayan sembol.

AMERİKA BÜLTENİ (5 Mart 2021)

İzlanda’nın güney batısındaki volkanik bölge yaklaşık 800 yıldır süren sessiz durgunluğunu bozdu. 24 Şubat günü meydana gelen 5.7 şiddetindeki depremden beri bölgede 20 binden fazla deprem kaydedildi. Bilim insanları bu sismik fırtınanın, volkanik bir patlamanın habercisi olduğunu düşünüyor. 

Sismik sarsıntı bölgesinin sadece 30 kilometre kuzeyinde bulunan başkent Reykjavik’in sakinleri, son 10 gündür adeta sürekli sarsıntı hissederek yaşıyor. 

İki büyük tektonik plakanın, Kuzey Amerika ve Avrasya plakalarının birleşme yeri olması nedeniyle İzlanda sıkça deprem yaşayan bir coğrafya. Çok büyük bölümü küçük bu depremlerin çoğu, İzlanda nüfusunun çoğunluğunu barındıran 368 bin nüfuslu Reykjavik’ten hissedilmiyordu. Ancak son deprem fırtınasının hissedilmesi, başkent sakinlerini endişeli bir bekleyişe itiyor. 

İzlanda Meteoroloji Dairesi, sadece 4 Mart perşembe günü 3000’den fazla sarsıntı kaydetti. Cuma gününün ilk saatlerinde ise bu sayı 800’e ulaştı. İzlanda Üniversitesi Jeofizik profesörü Pall Einarsson, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, Reykjavik çevresindeki beş yanardağın üçünün yakınında mağma tespit ettiklerini belirterek, ‘’Yarımadanın yeniden aktif bir volkanik hareketlilik yaşayacağı bir döneme girmiş olabiliriz’’ diye konuşuyor. 

(Volkanik hareketlenmenin yaşandığı yarımada.)

İzlanda üzerinde 30 kadar aktif yanardağ bulunuyor. Ancak yanardağ uzmanları, beklenen volkanik hareketlenmenin, şehirlerde yaşamı tehdit etmeyeceği görüşünde. İzlanda Üniversitesi jeofizik profesörlerinden Freysteinn Sigmundsson, ‘yanardağ patlaması’ şeklinde değil, ‘coşkulu taşma’ şeklinde bir volkanik aktivite olacağını beklediklerini belirtiyor. 

Sigmundsson, 2010 yılında püskürttüğü küller nedeniyle bütün dünyada hava trafiğini haftalarca aksatan Eyjafjallajokull Yanardağı boyutunda bir yanardağ faaliyetini oldukça düşük olasılık olarak nitelendiriyor. Uzmanlar, Reykjavik’in 30 kilometre güneyindeki Fagradalsfjall volkanı ile Keilir Dağı arasındaki bölgede bir volkanik patlama bekliyor. Yüzlerce yanardağ tutkunu, bölgeye yerleştirdikleri kameralarla, gerçekleşecek volkanik hareketlenmeyi canlı yayınlayabilme şansı yakalamak istiyor.  

İzlanda Üniversitesi Volkan Araştırmaları Profesörü Thorvaldur Thordarson, ‘’coğrafyamızdaki volkanik bölgenin nabzı 800 yılda bir atıyor’’ diye konuşarak ekliyor:  ‘’Reykjanes’daki son patlamaların 11-13’ncü yüzyıl arasında olduğunu göz önüne alırsak, zamanı gelmiş diyebiliriz’’

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz