Skip to content
Menu

2011 Nobel Ekonomi Ödülü, 2 Amerikalı ekonomiste verildi

Nobel Ekonomi Ödülleri Amerika Birleşik Devletleri’nden Thomas Sargent ve Christopher Sims’e verildi. İsveç Bilimler Akademisi’nden yapılan açıklamada iki bilim adamının ödülü “makro ekonomi alanındaki sebep-sonuç ilişkilerine dair çalışmaları” sebebiyle kazandıları belirtildi.

Sargent ve Sims, ekonomik politikaların enflasyon, milli gelir, istihdam ve yatırımlara olan etkisi üzerinde yürüttükleri çalışmalarla tanınıyorlar.

10 Milyon İsveç kronu (1,5 milyon dolar) olan ödülü, iki bilim adamı arasında palaştıracak olan İsveç Bilimler Akademisi, Ekonomi Ödülünü 1968’den bu yana her yıl veriyor.

Profesör Christopher Sims Nobel’i kazandığını öğrendikten sonra yaptığı açıklamada, kendisinin ve Profesör Sergent’in geliştirdiği yöntemlerin, şu an içinde bulunulan zor durumdan çıkış yolunu bulma konusunda hayati önem taşıdığını düşündüğünü belirtti.

Her iki iktisatçı da 68 yaşında

68 yaşındaki Thomas Sergent, New York Üniversitesi’nde görevli bir iktisat profesörü.

İsveç Bilimler Akademisi, Sergent’in ikinci dünya savaşı sonrasında birçok ülkenin yüksek enflasyon politikasını benimseyip sonrasında düşük enflasyon ilkesini tercih etmesi hakkındaki çalışmaları sebebiyle ödülü kendisine verdi.

2011 Nobel Ekonomi Ödülünü kazanan diğer isim olan Profesör Christopher Sims ise, Princeton Üniversitesi’nde iktisat ve bankacılık alanlarında çalışma yürütüyor.

Profesör Sims, Nobel ödülünü, geliştirmiş olduğu, ekonominin iktisat politikalarındaki geçici değişimlerinden ne şekilde etkilendiğini irdelemeye yarayan yöntemler sebebiyle kazandı. (BBC Türkçe)