Skip to content
Menu

Amerika Demokrat Parti üyesi olarak seçmen kaydı yapılan köpeği konuşuyor

Buddy, siyasi gündemin ortasına oturdu.

AMERİKA BÜLTENİ (3 Mart 2012)

Amerika, New Mexico eyaletinde bir adamın 3 yaşındaki Labrador cinsi köpeği Buddy’i, seçmen olarak kaydetmeyi kolaylıkla başarmasını tartışıyor. Ülkede 2 milyon ölü seçmenin olduğunun ortaya çıkmasından sonra köpek seçmenlerin de olması, seçimlerin güvenilirliği konusundaki şüpheleri daha da büyütüyor. İşte ‘köpek Demokrat’ hakkında 5 yakıcı soru:

Nasıl?

Buddy’nin sahibinin ‘KOB Eyewitness News 4’a anlattığına göre çok zor olmadı. New Mexico Üniversitesindeki seçmen bürosunun önünden geçerken aklına, sahte seçmen kaydı yapmanın ne kadar zor olacağını test etmek gelmiş. Buddy için kafadan bir doğum tarihi ve bir sosyal güvenlik numarası uydurması yetmiş. Kaydını yaptıktan 2 hafta sonra seçmen kimlik kartı evine postalanmış.

Neden?

Cumhuriyetçi Parti seçmeni olan kişi, bu işi, seçmen kayıtlarında yolsuzluğun ne kadar kolay olabileceğini göstermek için yaptığını söylüyor: ‘’Bir görevli kimin ya da neyin seçmen kaydının yapıldığını anlamak için birkaç belgeye bakabilmeliydi’’

Buddy kime oy verecek?

Kimseye. Sahibi, Buddy’nin oyunu kullanmayı düşünmüyor. Zaten aynı partiden bile değiller. Bernalillo County ofisi de Buddy’nin seçmen kaydını bulup Şerif’i durumdan haberdar etti zaten.

Bu ilk defa mı oluyor?

Hayır. Yine New Mexico’da Don Pizzolato adlı biri Labrador – Tuckup kırması siyah köpeğini 2010’da ‘bağımsız seçmen’ olarak kaydetti. Pizzolato, evrakta sahtekarlık ve 4’ncü derece cürümden yargılandı ama dava daha sonra düştü. Şerifin, Buddy’nin sahibi olduğu iddia edilen Thomas Tolbert hakkında da dava açtığı belirtiliyor. Buddy, “Buddy W. Tolbert” adıyla kaydedilmiş.

Seçmen ofisi nasıl bu kaydı yapabiliyor?

Ofis, Eyalet yönetiminin, sosyal güvenlik numarası, doğum tarihi ve hatta isim konusunda kimlik isptaı istemediğine dikkat çekerek kendini savunuyor.