Skip to content
Menu

Demokrasinin hortlakları! ABD’de 2 milyon ölü seçmen var

AMERİKA BÜLTENİ (21 Şubat 2012)

ABD’de yaklaşık 2 milyon seçmenin aslında ölü olduğu ortaya çıktı. Pew Araştırma merkezinin yeni açıkladığı bir rapora göre ABD genelinde 1,8 milyon ölü seçmen var. Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu ise 2,75 milyon kişinin birden çok eyalette seçmen kaydının bulunduğunun ortaya çıkması oldu. Yine ABD genelinde 51 milyon kişinin oy kullanma ehliyetine sahip olmasına rağmen seçmen kaydı bulunmadığı anlaşıldı. Yani oy verme hakkına sahip her 4 Amerikalıdan biri bu hakkını hiç kullanmıyor. 12 milyon kişinin ise adresi yanlış. Yani, post ile gönderilen oy pusulaları ve seçmen kaydı davetleri bu kişilere hiçbir şekilde ulaşmıyor bile.

Uzmanlar, bu tablonun en önemli nedeninin birçok eyaletin hala kağıt bazlı çalışmaya devam etmesi olduğunu belirtiyor. Milyonlarca seçmenin kaydı da yeterli hızda güncellenemiyor doğal olarak.

‘’Telefon rehberinden seçilecek rastgele kişiler Kongre’yi oluştursun’’

Amerika anket şirketi Rasmussen’in geçtiğimiz hafta açıkladığı anketi tartışmaya devam ediyor. Ankete katılan Amerikalıların önemli bir kısmı, telefon rehberinden rastgele seçilecek kişilerin mevcut Kongre üyelerinden daha yararlı olacağına inanıyor. Ankete katılanların yüzde 43’ü telefon rehberinden rastgele seçilecek kişilerin daha yararlı bir Kongre oluşturacağını ifade ederken, yüzde 38 bu görüşe katılmadı. Amerikalıların yüzde 19’u ise bu iki seçenek arasında kararsız kaldı. Rasmussen anket şirketinin kurucusu da olan analist Scott Rasmussen, sonuçları ‘’Amerikan halkının Kongre’ye duyduğu derin güvensizliğin en çarpıcı göstergesi’’ olarak nitelendirdi.

Kongre’ye olumlu bakanların oranı tarihin en düşük seviyesinde

Rasmussen anketine göre Kongre’nin işini mükemmel ya da iyi yaptığını düşünen Amerikalıların oranı ise sadece yüzde 5. Bu oran, tüm zamanların en düşük seviyesi. Yüzde 70 Kongre’nin işinde çok başarısız olduğu düşüncesinde.