Skip to content
Menu

Trump, gelinini Cumhuriyetçi Partinin başkanlığına geçirmek istiyor

Lara Trump, kayınpederi Donald Trump ile partinin North Carolina eyaletindeki bir toplantısında

AMERİKA BÜLTENİ 

ABD’nin iki büyük partisinden biri olan Cumhuriyetçi Partiyi yöneten Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesinde sular durulmuyor. 2017’den beri partinin başkanlığını yürüten Rona McDaniel ile Trump’ın partiyi kontrol eden MAGA hareketi arasında, partinin parasının nereye harcanacağı ve seçimlerdeki başarısızlıkların sebebi konusunda son yıllarda yaşanan anlaşmazlıklar krize dönüşünce Trump, önceki hafta McDaniel’in istifasını istemişti.

Trump son bir yılda partiye tepkisini, partinin önseçim münazaralarına katılmayarak ve partinin, önseçimler sonunda adayı kim olursa onu destekleyeceği taahhütnamesini imzalamayarak göstermişti. Trump’ın kendisi katılmadığı halde diğer aday adaylarının katıldığı televizyon açıkoturumlarının iptali isteğini ise parti yönetimi kabul etmemişti.

Partinin başkanı McDaniel’ın, Trump’a direnmeyerek South Carolina eyaletinde 24 Şubat’ta yapılacak önseçimden sonraki süreçte görevini bırakması bekleniyor. 

Trump, McDaniel’den boşalacak koltuğa partinin North Carolina eyalet teşkilatı başkanı Michael Whatley’i aday gösterdi. Ancak, hemen ardından eş başkan olarak gelini Lara Turmp’ın adını da gündeme getirdi.  

Lara Trump, önceki gün katıldığı televizyon programında eş başkanlığa aday olduğunu ve bu makama geldikten sonra partinin bütün parasının son kuruşuna kadar sadece Trump’ın kampanyasına harcanmasını sağlayacağını vaat etmişti. Donald Trump, sosyal medyadan gelinini överek partinin genel başkanlığını yapacak donanımda olduğunu savundu.

ABD’nin her iki büyük siyasi partisi de ‘Ulusal Komite’ tarafından yönetiliyor. Komitenin başkanı ve komite üyeleri, partinin ülke çapındaki tüm seçimlerde çalışmalarını koordine ediyor.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi, her eyaletten biri erkek bir kadın iki temsilci de dahil 168 üyeden oluşuyor. Ulusal Komite Başkanını ise bu 168 kişi seçiyor.

Tıpkı Demokrat Partide olduğu gibi Cumhuriyetçi Partide de, partinin ABD başkan adaylığını kazanan veya ABD Başkanı seçilen kişi partinin fiili lideri haline geliyor. Komite başkanları teamül olarak, seçimi kaybedinceye kadar resmi adayın veya Beyaz Saray’dan ayrılıncaya kadar ABD Başkanı olan parti üyesinin isteklerine göre hareket ediyor. 2021 Ocak ayında Beyaz Saray’dan ayrılan Trump ise henüz partinin adaylığını resmen kazanmış olmamasına rağmen partinin ulusal komitesine teamül dışı baskı uyguluyor.

Çoğu analiste göre ise parti başkanlığı konusundaki fırtınanın asıl sebebi, para. Ulusal Komite ve Ulusal Komite Başkanlığı, partililerin partiye yaptığı bütün bağış parasını kontrol ve hangi seçim kampanyalarına ya da çalışmalarına harcanacağı konusunda yetkili makamlar.

Trump’ın partinin seçim çalışmaları için partililerce bağışlanmış paraları, kişisel işleri nedeniyle açılmış davaların avukat masraflarına harcamak istemesi ise en büyük tartışma konusu.