Skip to content
Menu

ABD’den Netanyahu’ya karşı şok çıkış

AMERİKA BÜLTENİ 

Gazze’de ateşkese yanaşmaması ve sivilleri öldürmeye devam etmesi nedeniyle İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Biden yönetimiyle arasındaki çatlak derinleşirken ABD’den İsrail’e dönük benzeri görülmemiş bir çıkış geldi.

İsrail’in Senato Çoğunluk Lideri New York Senatörü Chuck Schumer, “ABD’deki en üst düzey Yahudi yetkili olarak konuşmak zorunda hissediyorum” diye başladığı konuşmasında İsrail Başbakanı Netanyahu’yu ‘barışın önünde engel’ niteledi. Senatör Schumer, İsrail’in acilen seçime gitmesi ve Netanyahu hükümetinden kurtulmasını barışa gidecek tek yol olarak niteledi.

7 Ekim’den beri İsrail’e destek veren Schumer, Senato kürsünden İsrail yönetimine karşı bugüne kadar görülmemiş şekilde eleştirilerde bulundu. Schumer, hakkında yolsuzluk yargılamaları bulunan Netanyahu’nun yoldan çıkarak ülkesini politikada kalma çabasına feda ettiğini savundu.

Dünyanın 7 Ekim’den beri radikal olarak değiştiği tespiti yapan Schumer, Netanyahu yönetiminin ise hala 7 Ekim öncesi dünyaya takılıp kalmış olduğunu ifade etti. Netanyahu’nun Gazze’deki sivil katliamları nedeniyle İsrail’e desteğin dünyada tarihi seviyeye düştüğüne dikkat çeken Schumer, “bu derece yalnızlaşmak İsrail’in sonunu getirir” uyarısında bulundu.

Schumer, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Natanyahu ikilisi görevde olduğu sürece iki devletli barış çözümüne ulaşmanın imkânsız olduğunu da savundu. İsrail’in Gazze ve Batı Şeria üzerindeki kontrolünü iyice sıkılaştırarak fiili bir tek devlet yarattığına dikkat çeken Schumer, bunun da asla bitmeyecek daimi bir savaş durumu anlamına geldiğini kaydetti.

ABD’nin İsrail’e seçim baskısını yapamayacağını söyleyen Schumer şöyle devam etti:

“Ama İsrail’de yeni bir seçim yapılması, İsrail’in geleceği için sağlıklı ve temiz bir karar oluşturma sürecinin oluşturulmasının tek yolu görünüyor. İsrail halkına bu seçim imkanı tanınmalı”

Senato’daki bir başka Yahudi senatör olan Hawaii Senatörü Brian Schatz da eski adı Twitter olan X platformundaki paylaşımında, Schumer’a destek vererek, “Lider Schumer’dan cesur ve tarihi bir konuşma. Bu noktaya çok ciddi düşünme sonunda acıyla geldiğine eminim” diye yazdı.

ABD’deki en üst düzey Yahudi yetkili olan Schumer’ın İsrail’de seçim çağrısının muhatabının kim olduğu da ABD’de tartışılıyor. İsrail’de seçimlerin mevcut tarihi 2026 Ekim’i olarak görünüyor.

İsrail’in 7 Ekim’den sonra kurduğu Savaş Kabinesinde yer alan ama Netanyahu’ya muhalefeti ile bilinen eski genel kurmay başkanı ve Savunma bakanı Benjamin Gantz, geçen hafta Washington’a gelip Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Chuck Schumer ve Demokrat Partili Kongre üyeleri ile görüşmüştü. Bu ziyaret Netanyahu’nun tepkisine yol açmıştı.

Cumhuriyetçilerden Schumer’a tepki

Senatör Schumer’ın İsrail’i eleştiren konuşmasına Cumhuriyetçiler anında tepki gösterdi. Hemen söz alan Senato Cumhuriyetçi Parti lideri Mitch McConnell, “İsrail’in, müttefik gibi davranacak bir müttefiğe ihtiyacı var” diye konuştu. Demokrat Partililerinin İsrail’i sorun olarak görmesini bir problem olarak nitelendiren McConnell, “Ya İsraillilerin kararlarına saygılı olacağız ya da demokrasilerine saygısızlık etmeyeceğiz” dedi. McConnell, “barışın önündeki engel Netanyahu değil, soykırımcı Hamas ve Filistin İslami cihatçıları” şeklinde konuştu.  

Cumhuriyetçi Senatörler, Demokratların eleştirilerinin hedefi haline gelen Netanyahu’ya destek olarak, geçen haftasonu yapacakları haftasonu kampına da davet etmiştiler. Ama İsrail Başbakanının son dakika programları nedeniyle İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Herzog katılmıştı.