Skip to content
Menu

Obama’ya şok! Eyalet önseçiminde, hapisteki rakibine oyların yüzde 40’ını kaybetti

AMERİKA BÜLTENİ (9 Mayıs 2012)

ABD Başkanı Barack Obama’nın ABD’nin bazı kesimlerinde ne kadar sevilmediğini gösteren çarpıcı bir gösterge, West Virginia eyaletinde yaşandı. Obama’nın karşısına ciddi bir rakip çıkmasa da eyaletlerin çoğunda yasalar gereği Demokrat Parti başkan adaylığı önseçimi de yapılıyor. Salı günü yapılan West Virginia eyaleti önseçiminde  Demokrat Parti ve Obama tam bir şok yaşadı. Obama’ya rakip olan ve halen Texas eyaletinde hapis yatan bir mahkum oyların yüzde 40’ını aldı. Oyların yüzde 90’a yakını sayılırken Obama’nın yüzde 60 ve Texas’ta hapis yatan Keith Judd’un yüzde 40 oy aldığı görüldü.

Önseçime katılan Judd taraftarlarının tamamının oylarını ‘Obama karşıtı’ kullanması dikkat çeti. Sandık başlarında sorulara cevap veren Judd taraftarlarının tamamı, Judd’u tanımadıklarını itiraf ederken, sadece Obama’ya eyalette bir kez daha yenileceğini göstermek istediklerini itiraf ettiler. West Virginia yasalarına göre eyalette yüzde 15’i geçen her aday Eylül ayı başında Charlotte’ta yapılacak Demokrat Parti Başkanlık Kongresine delege gönderebilir. Ancak, Judd’un delegesi olmak için tek bir kişi bile başvurmadı. Eyalet Demokrat Parti teşkilatı ise Judd’un Başkan adaylığına yasal ehliyeti olmadığı konusunu araştırdıklarını belirterek, durumu incelemeye devam ettiklerini söyledi.

Muhafazakar ‘Güney’deki önseçimlerde Obama karşıtı rüzgar

ABD’nin muhafazakar güney eyaletlerinde Mart ayı boyunca yapılan Demokrat Parti önseçimlerde de benzeri sonuçlar çıkmıştı. Oklahoma’da kürtaj karşıtı aktivist Randall Terry, Obama’ya karşı oyların yüzde 18’ini kazanmıştı. Tennessee’li avukat John Wolfe ise Louisiana eyaleti önseçiminde yaklaşık 18 bin oy almıştı. Alabama’da ise, yine Demokratik önseçime katılan seçmenlerin yüzde 18’i boş oy atarak Obama’ya oy vermemişti.

West Virginia, ABD’nin Zonguldak’ı

Obama yönetiminin enerji politikası ve Çevre Koruma Dairesi’nin madenciliği zorlaştıran yeni uygulamaları, West Virginia’daki hoşnutsuzluğun ana nedeni. West Virginia, ABD’nin en önemli kömür kaynağı iki eyaletinden biri. Her ikisi de Demokrat Partili olan Eyalet Valisi Earl Ray Tomblin ve Senatör Joe Manchi, kömür endüstrisine verdikleri büyük destekle eyalette seçilmeyi başarmışlardı. İki politik lider de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde kendi partilerinin adayı Obama’yı destekleyip desteklemeyecekleri sorusuna cevap vermekten kaçınıyor.

2008’deki önseçimde de Hillary Clinton, eyaleti Obama’ya karşı yaklaşık yüzde 75 oy ile kazanmıştı. 2008 Başkanlık seçiminde ise eyaleti John McCain kazanmıştı.