Skip to content
Menu

ABD’nin gözü, Obamacare’in kaderini belirleyecek Yüksek Mahkeme kararında

US-Supreme-Court
ABD Yüksek Mahkeme binası. Washington DC

 

AMERİKA BÜLTENİ (4 Mart 2015)

ABD’de bütün politik ve ekonomik çevrelerin gözü, ABD Yüksek Mahkemesi’nin bugün vereceği karara çevrildi. Yüksek Mahkeme, King v. Burwell adlı uyuşmazlık davasında vereceği kararla, Amerikan kamuoyunda kısaca ‘Obamacare’ olarak adlandırılan ‘Hasta Koruma ve Makul Ücrete Sağlık Güvenliği Sağlama Yasası’nın tamamen çökmesine yol açabilir. Davayı açan aşırı sağcı aktivist gruplar, yasanın, sadece eyalet bütçesinden programa kaynak aktarımı sağladığını, IRS’in vergi kredisi yöntemiyle federal sübvansiyonlara kapı aralaması nedeniyle, Kongre’nin yetki aşımı yaptığını savunuyor. Yüksek Mahkeme bu görüşe katılırsa en az 13,4 milyon kişi bugün, sağlık sigortasına devlet sübvansiyonunu kaybedecek. En az 36 eyalette sağlık sigortası sübvansiyonu bu kararla iptal olabilir. Sadece 14 eyalet, sübvansiyonu tamamen kendi bütçesinden sağlıyor.

Yüksek Mahkeme’nin davacıları haklı bulması halinde, 8,2 milyon kişi ise sigortasını tamamen kaybedebilir. Birçok sigorta poliçesinin ‘premium’u da yüzde 35 değer artışı yaşayacak.

Davanın adı olan King v. Burwell davanın taraflarını gösteriyor. Burwell davalı Sağlık Bakanı Sylvia Mathews Burwell’ın soyadı. King ise, davacı ‘Competitive Enterprise Institute’ adlı libertaryan düşünce kuruluşunun desteklediği davacıların adı.