Skip to content
Menu

Astronot olmak isteyenlere fırsat: NASA astronot alacak

astronot

AMERİKA BÜLTENİ (11 Kasım 2015)

Astronot olma hayalleri kuruyor musunuz? İşte fırsat ayağınıza geldi. NASA, 4 yıl aradan sonra ilk kez yeni astronot adayları alacak. Tek yapmanız gereken 14 Aralık’ta başlayıp 2016’nın Şubat ayına kadar sürecek 3 aylık başvuru döneminde başvurunuzu yapmak. Kabul edilip edilmediğiniz, 2017 yılının ortalarında açıklanacak.

NASA’dan yapılan açıklamada, yeni astronot devresine seçileceklerin, en az 4 uzay aracı ile yolculuk şansı bulabilecekleri belirtildi. Bunlar; Halen inşaları devam eden 2 Amerikan ticari uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu ve NASA’nın derin uzay yolculuk testleri yaptığı Orion Uzay Aracı.

NASA bugüne kadar 300 astronot istihdam etti. Halen NASA’nın 47 aktif astronotu bulunuyor.

Peki kimler başvurabilir? 

Öncelikle Amerikan vatandaşı olmak şart. Adaylar, mühendislik, biyoloji, fizik veya matematik dallarından birinden en az lisans diplomasına sahip olmak zorunda. Bu alanlarda lisansüstü ve doktora yapmış olmak ise adayları daha avantajlı kılıyor.

Diplomanın yanı sıra adayların, bu alanlarla ilgili en az 3 yıl profesyonel iş deneyimine sahip olmaları veya bir yolcu uçağında en az 1000 saatlik kaptan pilotluk deneyimine sahip olması gerekiyor. Space.com’a göre bu son opsiyon, asker kökenli adayları başvuruya teşvik etmek için.

Ayrıca astronot adayının boyunun 1.57 metre ile 1.90 arasında olması gerekiyor.

Bu üç şarta sahip olanlar, iki yıllık eğitim testlerine tabi olacaklar. Bu eğitimde adaylardan, askeri hayatta kalma eğitimi, su eğitimi, dalgıçlık, alçak ve yüksek basınca dayanıklık, Rusça eğitimi, yerçekimsiz ortama sahip uçaklarda uçuş gibi aşamaları geçmeleri beklenecek. İki yıl sonunda başarılı olanlar ‘astronot’ ünvanı ile göreve alınacaklar.

‘Ben kim, astronot olmak kim?’ demeyin. Eski astronot Dan Thomas, bir gün astronot olmak isteyen gençlere, ‘eğer gerçekten istedikleri buysa asla vazgeçmemeleri’ tavsiyesinde bulunuyor. Thomas, birçok astronotun, defalarca başvurudan sonra 30’lu yaşlarının başında veya ortasında astronotluğa kabul alabildiğinde dikkat çekiyor ve ekliyor: Israrla devam sonuç getiriyor.

Uzay yarışının kısa tarihi…