Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi gazetelerin Trump’a isyanı yayılıyor

rek-arizona

AMERİKA BÜLTENİ (1 Ekim 2016)

ABD’nin, okuyucularının büyük çoğunluğu Cumhuriyetçilerden oluşan, en yüksek tirajlı gazetesi USA Today gazetesinin, tarihinde ilk kez bir seçimde taraf olduğunu açıklayarak Trump’a oy vermeyin çağrısının sürpriz etkisi sürerken, Trump’a karşı isyana katılan Cumhuriyetçi eğilimli gazete sayısı her geçen gün artıyor.

1868 yılından beri her seçimde Cumhuriyetçi adayı desteklemiş muhafazakar San Diego Union Tribune gazetesi, tarihinde ilk kez bir Demokrat adayı destekleyeceğini açıkladı.Bizce Hillary Clinton neden güvenli tercih?’ başlıklı başyazıda, ‘Donald Trump’ın, 16 aydır sürdürdüğü kampanyası boyunca Donald Trump olarak kalmaktaki ısrarı‘ gerekçe gösterildi. Trump’ın seçim kampanyasında tavır ve üslubunun milyonlarca Amerikalıya eğlenceli bir şov gibi geldiğine dikkat çekilirken ‘’Ancak eğer Trump başkan seçilirse, bu artık bir eğlence şovu olmayacak.” denildi ve eklendi:

Berbat liderler bir ülkeyi mahvedebilir. Venezuela, Chavez ve selefinin hezeyan ve inatçılığı ile bugün bitme noktasına geldi. Trump bizim Chavez’imiz olabilir. Bu riski alamayız. Bu gazete, 148 yıldır hiçbir zaman bir Demokrat adayı desteklemedi. Ancak bu seçimde Clinton’ı destekliyoruz. Clinton, hem dünya, hem ABD, hem Cumhuriyetçiler ve Demokratlar için en güvenli seçim’’

1890 yılında yayına başladığından beri bugüne kadar hiçbir zaman Demokrat aday desteklememiş bir başka Cumhuriyetçi gazete, Arizona Republic gazetesi de başyazısından Hillary Clinton’ı desteklediğini açıkladı.

‘’Cumhuriyetçi Partinin 2016 adayı ne muhafazakar ne de başkanlığa ehil biri’’ denilen başyazı, ‘’ABD’nin yüz yüze olduğu iç ve dış sorunlar, sakin bir kafa, bir karardan önce etraflıca düşünme, konulara vakıf olma gerektiriyor. Hillary Clinton bu gerçeğin farkında, Donald Trump değil.’’ tespiti yaptı. Hillary Clinton’ın devlet yönetmeye yaklaşımının ‘olgun, rasyonel ve güvenli olduğu’ belirtildi ve eklendi:

‘’Clinton baskı altında bile itidalini koruyabiliyor. Sıkı bir insan. Trump ise en ufak eleştiriye alınganlık gösterip tükürük topu dolu ağır sözlerle karşılık veriyor. Bu ulusal saygınlığımızın altında bir seviye. Dünya, ABD başkanı konuştuğunda sağlam bir içerik bekler, haşin Tweeter üslubu değil.’’

Öte yandan, yaklaşık 100 yıldır her seçimde Cumhuriyetçi adayları destekleyen Cincinnati Enquirer gazetesi de asırlık geleneğini bu yıl Trump yüzünden bozdu. Gazetenin editoryal kurulunun kaleme aldığı başyazıda, ‘’Bu geleneksel bir seçim değil ve olağan bir zaman değil. Ülkemizin, ülkedeki ve dünyadaki sorunlarla başedebilmek için sakin, makul bir liderliğe ihtiyacı var. Kasım ayındaki seçimde bunun için tek bir seçenek var: Hillary Clinton’’ denildi.

Trump’ı Amerika için ‘açık ve yakın tehlike’ olarak nitelendiren gazete, ‘ABD’nin kovboy diplomasisi ile işleri yürütecek bir kabadayıya değil, cesur bir lidere; bol keseden atıp tutan değil, gerçek somut çözüm önerileri sunabilen bir lidere ihtiyacı olduğunu‘ savundu.

İkinci Dünya Savaşından beri hiçbir Demokrat Parti adayını desteklememiş Dallas Morning News gazetesi de bu seçimde Demokrat Parti adayını destekleyeceğini açıkladı. ‘’Bu seçimde tek bir ciddi aday var’’ denilen başyazıda, Trump’ın korkutma politikalarına oynadığı, yabancı düşmanlığı, ırkçılık, kadın düşmanlığı gibi güdüleri tahrik ederek zemin kazanmaya çalıştığı savunuluyor.

Texas’ın bir diğer önde gelen gazetesi, 2008 seçiminde Obama’yı destekleme dışında 1964 seçiminden beri sürekli Cumhuriyetçi adayları destekleyen Houston Chronicle gazetesi de başyazısından Trump’a karşı Hillary Clinton’ı desteklediğini açıkladı. Gazete, Clinton ile Trump arasındaki tercihin ‘politik’ bir tercih olmadığını savunduğu başyazısında, ‘’Bu seçim, parti tercihinin çok daha ötesinde bir tercih’’ denildi. Trump’ın ‘’kabadayı üsubunun, bir kararı olmayan mizacının, ırkçılığının, Putinvari tek adam olma eğiliminin, popülist demagogluğunun, hukukun üstünlüğüne karşıtlığının ve cehaletinin, onu başkanlığa ehil bir insan olmaktan çıkardığı” yorumu yapıldı.

Öte yandan aralarında Chicago Tribune, New Hampshire Union Leader ve Detroit News önde gelen Cumhuriyetçi gazetelerin de olduğu bazı muhafazakar gazeteler de Cumhuriyetçi aday Donald Trump yerine liberteryan aday Gary Johnson’ı desteklediklerini açıkladı.

Trump ise, muhafazakar medyadan art arda gelen açıklamalara karşı Twitter’dan ‘tiraj’ tehdidinde bulundu.

Geleneğini bozarak Trump’ı destekleyen tek gazete

Bununla beraber, tarihinde hiçbir zaman bir başkan adayı desteklemediği halde bu geleneğini Trump için bozan ise tek bir gazete oldu. ABD’de süpermarketlerde satılan ve kulaktan dolma magazin dedikoduları ve ünlü kişiler hakkındaki skandal iddialar yayınlayan tabloid National Enquirer gazetesi, 90 yıllık tarihinde ilk kez bir adayı, Donald Trump’ı desteklediğini açıkladı. Gazetenin yayın yönetmeni Dylan Howard, ‘Okuyucularımızın Donald Trump’a büyük bir temayülü var” diye yazdı.