Skip to content
Menu

Trump sonrası, ABD üniversitelerine yabancı öğrenci talebinde keskin düşüş

AMERİKA BÜLTENİ (24 Mart 2017)

Donald Trump’ın bazı Müslüman yoğunluklu ülke yurttaşlarının tamamına yönelik yasağı ve göçmen karşıtı söylemleri sonrası, Amerikan üniversitelerinde eğitim almak isteyen yabancı öğrenci sayısında kayda değer düşüş yaşandığı belirtiliyor.

Amerikan Üniversite Profesörleri Birliği başkanı Rudy Fichtenbaum yaptığı açıklamada, ‘’Mevcut atmosfer, Müslüman camileri ve Yahudi mezarlıklarına artan saldırılar, Kansas City’de iki Sih’in öldürülmesi, birçok uluslararası öğrencinin ABD’den uzak durmaya sevk ediyor ve Kanada, Avustralya ve Avrupa’daki üniversitelere yönlendiriyor’’ dedi. Bazı Kanada üniversitelerine uluslararası öğrenci talebi ise bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 70 artmış durumda.

Inside Higher Education’ın Mart başında yayınladığı verilere göre ise, 2017 Sonbahar dönemi için ABD üniversitelerine yabancı öğrenci talebi yüzde 40 oranında düştü. En büyük düşüş ise Çin, Hindistan ve Ortadoğu ülkelerinden. Bu bölgelerin öğrencileri, ülkelerine tatile gittiklerinde ABD’ye geri kabul edilme riski ve artan ırkçılıktan çekinmelerini gerekçe gösteriyor. Birçok yabancı öğrenci ise ‘nasıl olsa vize alamayacağım’ diye hiç başvuru girişiminde bulunmuyor. CUNY’e bağlı Kingsborough Community College dekanı Dr. Reza Fakhari, ‘’Bazı ABD fakülteleri, yabancı öğrenciler olmadan ayakta bile kalamaz’’ diyerek sorunun boyutuna dikkat çekiyor ve ekliyor: ‘’Özellikle teknoloji, fen bilimleri, mühendislik ve matematik alanları çok önemli oranda başka ülkelerden gelen öğrencilere sahip. Bu öğrencilerin ABD’deki gelecekleri ile ilgili korkusu üst düzeyde.’’. ABD’de elektrik elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans yapan öğrencilerin yüzde 70’i yabancı. Bu oran bilgisayar bilimlerindeki yüksek lisanslarda yüzde 63, matematik ve fizik alanındaki yüksek lisans öğrencilerinde ise yüzde 50 düzeyinde.

Fakhari bu yabancı öğrenci varlığının sadece bilimsel ve akademik hayata değil ekonomiye de önemli katkı yaptığını söylüyor. Yabancı öğrencilerin Amerikan ekonomisine yıllık getirisi 30.5 milyar dolar ve varlıkları ile 373 bin Amerikalıya istihdam sağlıyorlar.

ABD, dünyada en fazla yabancı öğrenci barındıran ülke. Ülkede yabancı öğrenci oranı en yüksek eğitim kurumu olan Florida Institute of Technology’nin öğrencilerinin yüzde 33’ü başka ülkelerden. New York New School’un öğrencilerinin ise yüzde 32’si yabancı.

Yabancı öğrenci yoğunluğu açısından bazı önde gelen üniversitelerin yabancı öğrenci oranı ise şöyle:

Illinois Institute of Technology ve University of Tulsa (Yüzde 26); Carnegie Mellon (Yüzde 22); Brandeis ve Northeastern (Yüzde 20); UCLA (Yüzde 13); Brown, Harvard, Rice ve University of Pennsylvania (Yüzde 12); Princeton ve Yale (Yüzde 11); Cornell, Duke, George Washington, Johns Hopkins ve Massachusetts Institute of Technology (Yüzde 10).

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

Amerikan üniversiteleri, ABD başkanı Trump’a karşı açılan davaya müdahil oldu