Skip to content
Menu

Amerikan üniversiteleri, ABD başkanı Trump’a karşı açılan davaya müdahil oldu

Trump’ın 7 Müslüman nüfuslu ülkenin tüm vatandaşlarına ABD’ye giriş yasağı getirme kararına karşı en güçlü direnişlerden biri de ABD üniversitelerinden geldi. Rutgers Üniversitesi öğrencileri de Ocak ayında günlerce protesto eylemleri düzenleyerek, yasağa karşı tavır aldı.

AMERİKA BÜLTENİ (18 Şubat 2016)

Aralarında Harvard, Yale ve Stanford gibi dünyanın en iyi üniversiteleri de olan 17 elit Amerikan üniversitesi, ABD başkanı Donald Trump ile mahkemelik oldu. Üniversitelerin, Trump aleyhine açılmış bir davaya müdahil olma taleplerine ilişkin dilekçeyi Pazartesi günü New York federal bölge mahkemesine sundukları açıklandı.

Üniversitelerin ABD Başkanına karşı açılmış davaya müdahil olmaları ile ilgili ortak dilekçelerinde, ‘’İnsanların özgürce bu ülkeden veya bu ülkeye seyahatine yasak getiren bu başkanlık kararnamesi, öğrencilerimizi ve ailelerini birbirinden ayırmakta, Amerikan üniversitelerinin, uluslararası dünyanın en iyi yeteneklerini kendine çekme yeteneğini yok etmekte ve serbest fikir alışverişini engellemektedir’’ denildi.

Üniversiteler, yasağın, askıya alınmış olmasına rağmen üniversiteler üzerinde olumsuz etkilerini göstermeye başladığına dikkat çektikleri açıklamada, üniversitelerin kuruluş bildirgelerindeki hangi amaçlar yönünden etkilendiklerini tek tek vurguladılar.

Davacı üniversiteler arasında bulunan Maryland Johns Hopkins Üniversitesinin rektörü de, yayınladığı kişisel mesajında, ‘’Bu kararname, güvenlik tehditlerine karşı değil bir dine karşı bariyer kurmasıyla ülkeyi tehlikeli bir yola sokmaktadır. Kararname, ülkemizin kadim değerlerine ve ideallerine açıkça aykırıdır’’ dedi.

ABD üniversiteleri sadece 2015-2016 öğretim yılında dünyanın değişik ülkelerinden 1 milyondan fazla öğrenciyi kabul etti. Örneğin, Yale Üniversitesinin fakülte personelinin yüzde 10’u ve doktora öğrencilerinin yüzde 65’i Amerikalı olmayanlardan oluşuyor.

Trump’ın yasak kararına tepki olarak dünyanın her yerinde birçok akademisyen, ABD içindeki akademik konferans ve toplantılara boykot kararı aldı. 62 Nobel ödüllü Amerikan akademisyen ile Ulusal bilim, mühensilik ve sanat akademilerinin 813 üyesi de dahil olmak üzere 42 bin akademisyen, Trump’ın ‘terörü önleme iddiasıyla Müslümanlara ülkeye giriş yasağı getirme politikasını’ kınayan bir bildiriye imza attı.

Trump’a dava açan üniversiteler şunlar

Brown University,

Carnegie Mellon University,

University of Chicago,

Columbia University,

Cornell University,

Dartmouth College,

Duke University,

Emory University,

Harvard University,

Johns Hopkins University,

Massachusetts Institute of Technology,

Northwestern University,

University of Pennsylvania,

Princeton University,

Stanford University,

Vanderbilt University

Yale University

Amerika Bülteni‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz.

Akademik özgürlük neden hepimizi ilgilendiriyor?