Skip to content
Menu

Kongre’den geçit töreni planlayan Trump’a: Ordu başkanın oyuncağı değil

Askeri lisede okuyan Donald Trump, Vietnam Savaşı sırasında üç kez askere çağrıldığı halde, topuğunda sorun olduğu yönünde sağlık raporu alarak savaşa gitmemişti. Trump savaş sonrasındaki yıllarda topuğundaki sorunun geçtiğini ancak nasıl geçtiğini hatırlamadığını söylemişti.

AMERİKA BÜLTENİ (8 Şubat 2018)

Kuzey Kore ve Rusya’da olduğu gibi başkanın önünden geçecek görkemli bir askeri geçit töreni hayalini her fırsatta yineleyen ABD Başkanı Donald Trump’ın, bu konuda geçen ay Pentagon’a somut talimat verdiği ve ve Pentagon’un da hazırlıklara başladığının ortaya çıkmasına tepkiler devam ediyor.

Washington DC Belediye Meclisinin sosyal medya üzerinden Trump’a verdiği ‘tank giremez’ mesajının ardından, ABD Kongresinden de Trump’ın kararına tepkiler yükseliyor. En sert tepki ise, Temsilcier Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesinin kıdemli üyesi milletvekili Adam Smith’ten geldi. Askeri geçit töreni planından derin rahatsızlık duyduğunu ifade eden Smith, ‘’Ordu, Başkanın oyuncak seti değil. Ordunun, temin edilmediğinde insanların ölebileceği ihtiyaçlarını gidermek yerine, geçit törenlerine ve ego şişiren diğer şeylere odaklanmasına izin verilmemeli’’ dedi.

Aynı zamanda iki eski asker olan Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi üyesi milletvekili Ruben Gallego ile TM Dış İlişkiler Komitesi üyesi milletvekili Ted Lieu da, Savunma Bakanı James Mattis’e gönderdikleri ortak mektupta, Bakan’dan Trump’a böylesi bir askeri geçidin son derece ciddiyetsiz bir iş olacağını söylemesini isteyerek, ‘’Dünyada kimsenin bizim askeri kapasitemiz hakkında bir şüphesi yok. Askeri geçit töreni bu algıyı güçlendirmeyecek. Aksine, bizi dostlarımız ve düşmanlarımızın gözünde alay mevzusu yapacak. Rusya ve Kuzey Kore gibi otoriter rejimler yapıyor diye bizim de asker igeçit töreni yapmak zorunda olmadığımızı hatırlatma gereği bile duymuyoruz’’ diye yazdılar.

Temsilciler Meclisi ve Senato’nun Silahlı Kuvvetler Komitelerinde azınlık grubu yöneticilerinin Mattis’e gönderdiği bir başka ortak mektupta da, ‘’resmi bir savaşın içinde olmadığımız bir  zamanda böylesi bir askeri geçit töreninin hem israf hem de münasebetsiz olacağı’’ kaydedilerek, geçit töreni için harcanacak milyonlarca doların, ordunun gerçek ihtiyaçları için harcanması talep edildi.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri de askerleri onurlandıracak bir etkinliğe sempati duymakla birlikte, ağır silahların ve zırhlı araçların Pennsylvania Caddesine taşınacağı Sovyet tarzı bir törenin maliyetini de gereksiz bulduklarını söylediler.

South Carolina Senatörü Lindsey Graham, ‘’sadece askerlerin katılacağı, ekipmanın olmayacağı bir geçitte bir sakınca görmüyorum. Sovyet tarzı ağır araçların sergilendiği bir geçitten yana değilim. Bu çok düşük kalite bir davranış olur ve bence böylesi gösteriler gücün değil güçsüzlüğün ifadesi’’ yorumunda bulundu.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Washington Post’un haberinden sonra, Pentagon’un bu konuda talimat aldığını doğrulayarak, bazı seçenekler hazırlayarak, karar vermesi için Trump’a yollayacaklarını açıkladı.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz