Skip to content
Menu

Washington DC Belediye Meclisinden Trump’ın askeri geçit törenine hayır

AMERİKA BÜLTENİ (7 Şubat 2018)

Trump’ın, tıpkı Kuzey Kore ve Çin’de olduğu gibi ABD’nin görkemli bir askeri geçit töreni yapması için Pentagon’a talimat verdiği ve Pentagon’un da hazırlıklara başladığı haberlerinden sonra, bu geçidin yapılabileceği başkent Washington DC’nin Belediye Meclisi’ndan alaylı bir yasak açıklaması yapıldı.

ABD Başkentinin yetkili yasama organı, Çarşamba günü resmi Twitter hesabından, ‘Tank Giremez’ trafik levhasıyla beraber şu paylaşımı yaptı:
‘’DC şehir yönetimi bugün saatinde işbaşında olacak
DC’deki kamu okulları bugün her zamanki saatlerinde açık olacak
Ancak üzülerek belirtiriz ki dev tank geçit töreni iptal edildi. Süresiz olarak.’’

Washington Post gazetesinin Salı akşamı yayınladığı haberde, Trump’ın Pantagon’a gerekli talimatı verdiği kaydedilmişti. Donald Trump, Eylül ayında New York’ta yaptığı açıklamada, ABD’nin bağımsızlık yıldönümü olan 4 Temmuz’da başkentin ünlü caddesi Pennsylvania Avenue’da, Amerika’nın askeri gücünü sergileyen dev bir askeri geçit töreni yapılmasını istediğini belirtmişti.

Trump başkanlığa başladığı günlerde Washington Post ile röportajında da konuyu gündeme getirerek şöyle konuşmuştu:
‘’Askeri gücümüzü ve bu gücümüzdeki gelişmeyi herkese göstereceğiz. Askerimiz Pennsylvania Caddesinde yürüyüş yapacak. Askeri güçlerimiz New York ve Washington DC üzerinde askeri geçit törenleri sırasında uçuşlar yapacak. Ordumuzu dünyaya göstereceğiz’’.

“Askerleri onurlandırmak için değil tek bir adamın egosunu beslemek için yapılacak”

Ancak, Trump’ın askeri tankları sokmak istediği Pennsylvania Caddesinin bir numaralı sorumusu DC Belediye Meclisi buna sıcak bakmıyor. Belediye Meclisi üyesi Charles Allen, ‘’Bu askeri geçit töreninin ülkemize hizmet eden askerlerimizi onurlandırmak için olacağına kimse inanmıyor. Bu tören tek bir adamın egosunu beslemek için yapılacak’’ diye konuştu. Allen attığı bir Tweet’te de, ”Özgüvensiz bir adamın kırılgan egosunu beslemek için DC sokaklarında askeri geçit mi yapılacak?” diye sordu.

 

Bir başka Belediye Meclisi üyesi David Grosso, her şeye rağmen Trump kendi askeri geçit törenini yapmakta ısrar ederse, kendilerinin de aynı büyüklükte bir ”barış ve şiddetsizlik yürüyüşü” organize edeceklerini söyledi.

Belediye Meclisi üyesi Mary Cheh de, ‘ülkemizin Rusya veya Kuzey Kore gibi olmasını istemiyorum. Bu işler onların işleri’’ diye konuştu. DC’nin ABD Kongresindeki temsilcisi Eleanor Holmes Norton da, başkentin, federal kutlamalara evsahipliği yapmaktan her zaman onur duyacağını ancak Trump’ın sırf Tweetler atıp böbürlenmek için organize edeceği bir törenin yapılmasını engellemek için de herşeyi yapacaklarını söyledi.

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ‘’Başkan Trump askeri geçit töreni istiyorsa bütün masrafını kendisi karşılamak zorunda’’ diyerek belediyenin hiçbir katkı yapmayacağını ifade etti. Bowser, Washington Post’un 11 Kasım’daki Gaziler Günü için planlanan askeri geçit töreni hakkında kendilerine yönetimden henüz hiçbir resmi başvuru gelmediğini de kaydetti. Pentagon veya Trump’ın ısrar etmesi halinde belediyenin Pennsylvania Caddesini bu geçide kapatmasının zor olacağı belirtiliyor.

ABD medyası, yıllarca görkemli askeri geçit törenlerini, ‘Doğu Bloku’ ve otoriter rejimlere özgü bir gelenek olarak küçümsüyordu.
Örneğin, ABD’nin satirik uydurma haber gazetesi Onion, ‘Kuzey Kore 8000 kilometre yürüme menzilli bir askeri geçit töreni birliği geliştirdihaberi ile bu bakışı yansıtıyordu.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz