Skip to content
Menu

Cumhuriyetçilerin yarıya yakını Trump’a medya kurumlarını kapatma yetkisi istiyor

AMERİKA BÜLTENİ (8 Ağustos 2018)

Basın özgürlüğünün en güçlü anayasal korumalardan birine sahip olduğu ülke ABD olabilir. Ancak Başkan Donald Trump’ın iki yıldır sürdürdüğü ‘medya Amerikan halkının düşmanıdır’ propagandası belli oranda başarıya ulaşmış görünüyor. Ipsos Araştırma şirketinin yeni bir anketine göre Cumhuriyetçi Partililerin yüzde 43’ü, Donald Trump’a istediği medya organını kapatma yetkisi verilmesini istiyor.

Daily Beast’in ilk sonuçlarını elde ettiği ankete katılan ve kendisini Cumhuriyetçi Partili olarak nitelendirenlerin yüzde 43’ü, ‘ABD başkanının, kötü yayınlar yapan medya organlarını kapatma yetkisi’ olması gerektiğini düşünüyor. Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 36’sı bu görüşe karşı çıktı.

CNN, New York Times ve Washington Post gibi somut isimler verildiğinde ise her dört Cumhuriyetçiden biri bu yayın organlarının kapatılması yetkisi verilmesi gerektiğini savundu.

Aynı ankete göre Cumhuriyetçilerin yüzde 48’i, medyayı ‘Amerikan halkının düşmanı’ olarak gördüğünü söyledi. Medyaya böyle bakmayan Cumhuriyetçilerin oranı yüzde 28’de kaldı. Cumhuriyetçilerin yüzde 79’u ise, ‘ana akım medyanın Başkan Trump’a karşı haksız yayın yaptığını’ düşünüyor.

Öte yandan kendisini Demokrat olarak nitelendiren Amerikalıların yüzde 12’sinin ve bağımsız seçmenlerin yüzde 26’sının da ‘başkanın, medya organlarını kapatma yetkisi olmalı’ görüşüne katılması dikkat çekti.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz

Pulitzer’in ABD Başkanına karşı ‘basın özgürlüğü’ savaşı