Skip to content
Menu

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj konusunda 1973 içtihadından sapmıyor

AMERİKA BÜLTENİ (8 Şubat 2019)

Geçtiğimiz yıl büyük tartışmalarla mahkemeye atanan Brett Kavanaugh’un da aşırı muhafazakar çizgide yer alması, ve yargıç dengesinin, Cumhuriyetçi başkanlar döneminde atanan yargıçların 4 oya karşın 5 oy lehine olması kürtajın yasaklanmasını isteyen kesimlerin umudunu artırmıştı. Ancak Yüksek Mahkeme, Perşembe günü aldığı bir ara karar ile, ABD iç politikasındaki kutuplaşmanın en önemli fay hatlarından biri olan kürtajın yasaklanması konusunda, 1973 yılından beri yürürlükteki içtihadını bozmayacağını gösterdi. Kararın, mahkemenin muhafazakar başkanı John Roberts’ın da liberal kanada katılmasıyla 4’e karşı 5 oy ile alınması dikkat çekti. George W. Bush döneminde mahkeme üyeliği ve başkanlığına atanan Roberts’ın bazı kritik davalarda mahkemenin liberal kanadındaki 4 üyeye katılması dikkat çekiyor.   

1973 tarihli ‘Roe vs Wade’ davasındaki içtihat kararı ile kürtajın doktorla bedenin sahibi kadın arasında mahrem bir konu olduğu ve eyaletlerin bu özel ilişkinin arasına girecek düzenleme yapamayacakları kararı almıştı. 45 yıldır muhafazakar kesimler bu içtihadın değişmesi mücadelesi veriyor.   

Yüksek Mahkeme, Louisiana eyaletinin, kamu hastahanelerine 50 kilometre ve daha yakında yer alan kliniklerin kürtaj yapmasını yasaklıyor ve kadınları hastaneye havale etmelerini zorunlu kılıyor. Son yıllarda bazı muhafazakar eyaletler, ‘kadınların sağlığı’ gerekçesiyle sadece belli hastanelerde yapılması zorunluluğu getirerek hem kürtajı aleni hale getirip hem de kürtaj yapılabilecek sağlık merkezi sayısını olağanüstü düşürerek caydırıcılık oluşturmayı amaçlıyordu. 

Ancak Yüksek Mahkeme, bilirkişi gruplarının, kürtajın kliniklerde ve diğer özel sağlık kurumlarında da güvenli şekilde yapılabildiği açıklamalarına uyarak, Louisiana eyaletinin yasasının yürürlüğe girmesini, dava sonuçlanıncaya kadar engelledi. Mahkeme, davayı görüşüp görüşmemeyi ise henüz kararlaştırmadı. Eğer, görüşmemeye karar verirse, Perşembe günkü ara karar nihai karara dönüşecek. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz