Alışveriş karşıtlarının Kara Cuma’sı: Buy Nothing Day
AMERİKA BÜLTENİ (22 Kasım 2012
ABD’de Kasım ayının dördüncü perşembesindeki Şükran Günü’nün ertesi günü olan Cuma günü çeyrek yüzyılı aşkın süredir tam bir alışveriş çılgınlığına sahne oluyor. Bundan dolayı da Kara Cuma olarak anılıyor. Bu çılgınlığın boyutları ise her geçen gün artıyor. Dahası, dev alışveirş zincirleri Black Friday satışları için mağazalarını artık Perşembe akşamından açmaya başlıyor.
Bu devasa alışveriş çılgınlığına bir dur demenin zamanı geldi diyenler de var. İlk olarak 1982 yılında Meksika’da doğduktan sonra 1990’lı yılların başında Kanada’da başlayıp ABD’ye de yayılan bu tepkiler sonucunda, tüketim çılgınlığına karşı çıkan kesimler, Şükran Günü’nün ertesi gününü “Black Friday” olarak değil “Buy Nothing Day (Hiçbir şey alma)” günü olarak kutluyor. Alışveriş karşıtı aktivistler de boş durmayıp alışveriş merkezlerine gidiyor. Ancak alışveriş yapmak için değil yaptırmamak için. Bunun için internet üzerinde örgütlenen aktivist grupların başlıca 3 eylemi var:
Kredi kartınızdan bir makas alma hizmeti
Alışveriş merkezlerinde dolaşan aktivistler, alışveriş yapmak üzere programlanmış insanlara, ellerindeki plastik kelepçelerden (kredi kartları) kurtulmalarına yardımcı olmayı önermekte. Bu aktivistlerin ellerindeki makaslarla verdikleri bedava hizmet, bir tüketicinin hayatı boyunca görüp görebileceği en büyük faiz ödemesi indirimi ve borç dağından kurtulma yöntemi aynı zamanda: Kredi kartı kesilir! Eee, hep kredi kartı sizin yanağınızdan bir makas alacak değil, bir makas da siz onun yanağından alın!
Zombi yürüyüşü
Zombiler gibi giyinen aktivistler alışveriş merkezlerinde neşeli çığlıklarla, hiç ölmeyecekmiş gibi eşya biriktiren insanlara gülüyor. Etraflarında dolanıyor. Kabul edelim ki tüketiciyi biraz korkutmuyor değiller. Tüketici en hassas duyguların en narin endişelerin insanıdır sonuçta. Ama bir zombiden daha güzel ayna var mıdır? Hepimiz zombiyiz bir yönüyle.
Alışveriş semazenleri
Mevlana yolundan biraz esinlenmiş aktivistler de var. Whirling Dervish’ten (semazen) esinlenerek kendilerine Whirl-Mart diyorlar. Boş market arabaları ile 10 kişilik gruplar halinde alışveriş merkezinin etrafında, ve tabii ki uzun kuyruklarda bekleyen insanların yanında sessizce geçerek dönüp duruyorlar.
Have a happy Black Friday!
İLGİLİ HABERLER:
Kara Cuma, ABD’nin en ünlü kültürel bayramı Şükran Günü’nü yutuyor mu?
Şükran Günü nedir? Nasıl başladı?
Hindiye neden ‘turkey’ diyorlar?