Skip to content
Menu

Amazon ve Overstock arasındaki savaş kitap fiyatlarında rekor düşüşe neden oldu

rek-kiatp-savasiAMERİKA BÜLTENİ (2 Ağustos 2013)

İnternet üzerinden kitap satışının iki dev ismi Amazon ve Overstock arasında geçtiğimiz günlerde başlayan fiyat rekabeti, iki firmanın kitap fiyatlarında yüzde 50- yüzde 65 arasında büyük indirimler yapmasına neden olan bir savaşa dönüştü. Savaşı, Overstock (kelime anlamı: Stok Fazlası) firmasının, 360 bin kitabın fiyatını Amazon’un sattığından en az yüzde 10 daha aşağı çektiğini açıklamasıyla başladı.

Uzun vadeli müşteri sadakati için kısa vadeli karlardan rahatlıkla vazgeçebildiğini defalarca gösteren Amazon ise rakibinin bu atağına anında karşılık verdi ve fiyatlarını Overstock’un yeni indirimli fiyatlarının da altına çekti. Bu hafta ise henüz raflarda yerini almamış cilt kapaklı yeni kitapların bile fiyatını düşüreceği ‘Sonbahar Kitapları’ kampanyasını duyurdu.

Şimdi cilt kapaklı (hardcover) kitap fiyatları Amazon’da Kindle versiyonlarından bile ucuza satılıyor. Kitapseverler fiyatlar düşmesiyle ilk bakışta kazanan gibi görünüyordu. Ancak bütün savaşlar gibi bu savaşın da kazananı olmayabilir.

Peki bu müthiş savaş en çok kimi yaralayacak?

Analistlerin çoğuna göre, rekabet için oldukça ucuza kitap satmaya alışmış Amazon’u bu rekabet de yaralamaz.

Buzzfeed yazarı Andy Meek’e göre bu rekabetin en büyük kurbanları yazarlar ile küçük kitapçılar olacak.

Matt Yglesias ise Slate’teki yazısında, fiyat savaşının aslında yazarlar için büyük fırsat olduğunu savunuyor:

‘’Yayınevleri yazarlara avans ve telif ücreti ödüyor. Telif ücretleri ise yayınevinin toplam geliri ile doğru orantılı olarak belirleniyor. Kitabın fiyatının düşmesi yazarın alacağı ücreti etkilemez. Kiatp satışını artıracağı için yayınevinin gelirini dolayısıyla da yazarın alacağı telif ücretini artırır.’’

Peki ya kiatp fiyatlarının iyice aşağıya inmesi ve kitapseverlerin de bu düşük fiyatlara alışmasının uzun vadeli etkisi olumlu olur mu? Kevin Drum, Mother Jones’taki yazısında bu gidişatın ‘sonunun’ yazarlar için iyi olmayabileceğini kaydediyor:

‘’Peki Amazon herkesi piyasadan silerse ve Amazon’dan başka kitap satan kalmazsa ne olacak? Bir ihtimal kitap fiyatları önceki yüksek seviyesine geri çıkacak. Bir başka olasılık, okuyucu düşük fiyata alıştığından yüksek fiyatla artık kitap satın almayacak. Artık zararına kitap satmaktan da bir noktada yorulan Amazon, yayınevlerinden toptan satış fiyatlarını düşürmelerini isteyecek. Yayınevlerinin böylesi bir isteği reddetme şansları yok. Onların da yapacağı yazarlara ödedikleri telif ücretini düşürmek olacak.’’

Brooklyn merkezli bağımsız yayınevi Melville Press’in kurucu ortağı Dennis Johnson ise The Verge’e yaptığı açıklamada, küçük yayınevleri ve özellikle okurların bu gidişattan en çok olumsuz etkilenecekler olacağını savundu:

‘’Bu fiyat savaşı özellikle Melville gibi küçük yayınevleri için bir tehdit. Sürecin sonunda Amazon kitap yayıncılığının önemli bir kısmını kontrol edecektir ve bunun sonucu olarak da okuyucu Melville’in yayınladığı gibi mütevazı ama öncü kitapları artık bulamayacak.’’

***

İLGİLİ HABER

Barnes&Nobel kitapçı zincirini iflastan kurtarmanın 10 yolu