AMERİKA BÜLTENİ (1 Ekim 2013)
Çin’in 64’ncü doğum gününü kutladığı 1 Ekim günü, ABD’de federal hükümetin kepenklerini kapatmasının, dünyanın dengelerinin geleceği açısından bir anlamı var mı? ABD’de bütçe krizi nedeniyle devletin zorunlu hizmetler dışındaki tüm hizmetlerinin durmasından sonra sosyal medyada gündeme gelen sorulardan biri de bu oldu. Bazı analistler, ABD’nin ekonomik olarak en büyük rakibinin görkemli doğumgünü partisi yaptığı bir günde, ABD’nin partizan kamplaşmayla kepenk kapatmasının alarm verici olduğu yorumu yapıyor.
NASA da 55’nci yaş gününü kutladığı 1 Ekim’de kepenk kapatmanın mağduru olmasıyla ilgi odağı oluyor. Zira NASA’nın birçok faaliyeti de kepenk kapatma kapsamında durdu. En dikkat çekeni ise halen Mars’ta devam eden Curiosity misyonu. Uzay aracı ‘Meraklı’ robotu da kepenklerin kapalı olduğu sürede ‘protective’ moda alınarak izne çıkarılacak. Meraklı bu sürde Mars’ta numune toplama ya da inceleme işlemi yapmayacak. NASA’nın 18 bin 250 çalışanından sadece uyduları yöneten ve halen uzaydaki astronotlardan sorumlu 549 çalışan görevine devam edecek. Geri kalan 17 bin 701 çalışan ücretsiz izne çıkarılacak.
Milli Park’ın doğum gününde tek bir ziyaretçisi yok
Federal hükümetin kepenk kapatmasıyla ‘doğumgünü talihsizliği’ yaşayan bir başka yer ise dünyaca ünlü Yosemite Milli Parkı. California eyaletindeki ünlü parkın doğum günü olan 1 Ekim’de tek bir ziyaretçisi bile yok. Çünkü federal hükümetin kapalı kalacağı sürede bütün milli parklar ile federal devlet kontrolündeki müze ve anıtlar da kapalı kalmak zorunda.