AMERİKA BÜLTENİ (21 Şubat 2017)
Follow @amerikabulteni
Şanghay merkezli Kankan haber ajansının geçtiği haber, ‘’Bu, Yang Ruiqing’in evlenecek kadın bulmak için geçirdiği 18’nci yılı’’ cümlesiyle başlıyor. Sevgililer Gününde yayınlandığından beri videonun (video Çince) izleyicisi sayısı on milyonlara ulaştı. Çin’in kuzey batısındaki yoksul Gansu vilayetinin Ning köyünde yaşayan 40 yaşındaki Yang, bir eş bulabilmek için çoğunlukla parasal güçle büyük bir rekabete giren erkeklerden biri.
Çin, dünyanın en büyük cinsiyet dengesizliğine sahip nüfuslarından biri. Bunun en önemli nedeni ise on yıllarca süren tek çocuk politikası. Özellikle kırsal kesimlerde birçok Çinli aile, sahip olacakları tek çocuğun erkek olmasını tercih edince, Çin’de 2016 itibarı ile kadın ve erkek nüfusu eşitlendiğinde, 30 milyonu aşkın erkek açıkta kalıyor. Bazı Çinli erkekler son yıllarda çareyi Vietnam gibi ülkelerde evlenecek kadın bularak aşmaya çalışıyor. Ancak Yang gibi yoksullar için bu da zor. Yang gibi erkekler nerdeyse bütün hayatlarını, Çin’de özellikle kırsal kesimlerde hala devam eden bir gelenek olan ‘başlık parası’ biriktirmekle geçiriyor. Ancak erkek rakip sayısının fazlalılığı başlık parasının da oldukça yükselmesine neden oluyor.
Videoda Yang, gençliğinden beri çalışarak 150 bin yuan (22 bin dolar) biriktirdiğini anlatıyor. Bu normalde yaşadığı bölgenin başlık parası ortalamasına yakın. Ancak birçok kadın artık bundan fazlasını talep ediyor. Yakın zamanlarda, iki çocuk sahibi bir yalnız anne evlenmek için 200 bin yuan (29 bin dolar) başlık talep etmiş.
Haber, Çin’in en popüler sosyal paylaşım sitelerinden biri olan Weibo’da da büyük yankı yaptı. Fei Cheng adlı kullanıcı, erkek kardeşinin, yakın zaman önce evlenmek için başlık parası olarak 22 bin dolar ve 100 bin yuan’lık (15 bin dolar) bir araba ödediğini’ yazıyor. Bir başka kullanıcı ise başlık paralarının yüksekliğine dikkat çekerek, ‘Sanırım hayatım boyunca evlenemeyeceğim’ diye yazıyor.
Bu sıradışı nüfus problemleri, birçok erkeği para biriktirmek için ileri yaşlara kadar çalışıp sonra da genç kızlarla evlenmek zorunda bırakıyor. Çin’in özellikle yoksul kesimlerinde kocaları karılarından 15-20 ve hatta 30 yaş daha büyük çok sayıda çift bulunmasının nedeni bu.
Nüfus uzmanları, bu sorunun her geçen yıl daha da büyüyeceğine dikkat çekiyor. 2030 yılında her dört Çinli erkekten birinin 30’lu yaşlarının sonunda hala bekar olacağı öngörülüyor. Bu önemli sorun özellikle ülkenin kırsal kesimlerindeki yoksulları baskı altına alacak.
Çin hükümeti, nüfus artışını dizginlemek için 35 yıl boyunca uyguladığı tek çocuk politikasını 2015 yılında kaldırdığını açıklamıştı. Ancak, yasağın kalkmasına rağmen, ekonomik nedenlerle, ikinci çocuk yapan aile sayısı oldukça düşük kaldı. 1980 ve 90 kuşakları ise, ebeveyn sorumluluğundan kaçınmak için çocuk sahibi olmaya pek sıcak bakmıyor. Bütün bunlar da yakın zamanda dünyanın en büyük ekonomisi de olması beklenen dünyanın en kalabalık ülkesini büyük bir nüfus problemi ile karşı karşıya bırakabilir.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz