Skip to content
Menu

Çin tek çocuk politikasını sona erdirdiğini açıkladı! Şimdi ne olacak?

cin-tek-cocuk

AMERİKA BÜLTENİ (2 Kasım 2015)

Çin hükümeti, 35 yıldır uyguladığı tek çocuk politikasını sona erdiğini açıkladı. Çin hükümetinden Perşembe günü yapılan açıklamada artık her ailenin iki çocuk sahibi olabileceği belirtildi. Ancak, yeni yasanın yürürlülüğe gireceği birkaç aylık tarihe kadar tek çocuk politikası devam edecek. Açıklama, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesinin, ülke ekonomisini 2020 yılında iki katına çıkarmayı amaçlayan 13’ncü 5 yıllık ekonomik plan zirvesinden sonra geldi.

Aslında Çin hükümeti 2013 yılında aldığı bir kararla tek çocuk politikasında önemli bir geri adım atmıştı. Yapılan o düzenlemeye göre anne veya babadan bir tanesi ailelerinin tek çocuğu olan çiftler iki çocuk sahibi olabiliyordu.

Ancak beklenen olmadı. 2015 Haziran ayı itibarı ile bu durumdaki 11 milyon çiftten sadece 1,5 milyonu ikinci çocuk için izin kaydı yaptırdı. Wall Street Journal gazetesinin Pekin temsilcisi Carlos Tjeda, bunun en önemli nedeninin Çin’de çocuk sahibi olmanın oldukça maliyetli olması olduğuna dikkat çekiyor. Birçok ailenin yasak kalkmasına rağmen iki çocuk sahibi olmak istememesi Çin’in sosyal ve ekonomik geleceği açısından bir sorun oluşturuyor.

Çin Komünist Partisinin yeni 5 yıllık ekonomi planı, ekonomiyi daha da büyütmek için ülke ekonomisini daha tüketici endeksi hale getirme stratejisi de güdüyor. WSJ temsilcisi Tjeda da, ‘iki çocuk politikasının en önemli amaçlarından birinin de tüketici sayısını artırmak olduğuna’ dikkat çekiyor.

Çin’de halen ikinci çocuğunu yapabilecek durumda 90 milyon aile bulunuyor. Bunların yeni izinden yararlanması durumunda Çin’in nüfusunun 2030 yılında 1 milyar 450 milyona ulaşması öngörülüyor.  Çin’in nüfusu 2014 yılı sonu itibarı ile 1 milyar 370 milyon civarındaydı. Çin’in 65 yaş üstü nüfusu hızla büyüyor.  65 yaşından büyükler halen nüfusun yüzde 10’unu oluştururken, bu oranın 2027’de yüzde 15’e ve 2035’te de yüzde 20’ye ulaşacağı bekleniyor.

Çin’in onyıllarca şiddetli şekilde uyguladığı tek çocuk politikası çok sayıda ailenin kürtaj yaptırmasına yol açıyordu. Tek çocuklarının erkek olması için ilk yılı içinde bebeğini öldüren (infanticides) aileler bile olageldi. Çin’in en popüler alışveriş sitesi Alibaba ise, devletin açıklamasından sonra sitede ‘hamilelik ve çocuk konusundaki’ aramaların 100 katı arttığını açıkladı.