Skip to content
Menu

Amazon, fiziksel dünydaki ilk ‘dükkan’ını Seattle’da açıyor

amazon-kitap
Amazon Books’ta satılacak her kitabın raftaki yerinin altına, kitapla ilgili Amazon.com’dan bir yorum ve satış reytingine ilişkin bilgi etiketi de olacak.

AMERİKA BÜLTENİ (3 Kasım 2015)

Kitap evleri bugüne kadar Amazon’u varoluşlarına kasteden bir düşman gibi görüyordu. Şimdi artık Amazon da onlarda biri. İnternet üzerinden perakende satış devi Amazon, iki yılı aşkın süredir gündemindeki projeyi bugün yaşama geçiriyor. 20 yıldır sanal alemde iş yapan Amazon’un fiziksel dünyadaki ilk satış mağazası ABD’nin Seattle kentinde bugün açılıyor. University Village semtinde kurulan ‘Amazon Books’ kitap mağazası Salı günü yerel saatle sabah 09:30’da kapılarını açıyor.

Amazon’un fiziksel dünyaya geçmesi bir ironiyi de gündeme getiriyor. Amazon, fiziksel dünyada yer almadığı için yıllarca başta kitap olmak üzere birçok ürünü, fiziksel dünyadaki perakendecilerden çok ucuza satabiliyordu. Amazon şimdi mağdur ettiği sektörün safında da yer alacak. Ancak ilk açıklamaya göre ‘Amazon Books’taki kitap fiyatlarının da ‘Amazon.com’daki kitap fiyatlarıyla aynı olacağı yönünde.

Amazon, fiziksel aleme geçerek kitap okuruyla doğrudan temas olanağına da kavuşacak. Şimdiye kadar kitapseverlere, fiziksel dünyadaki kitapçıların sahip olduğu yakınlığa sahip değildi. Fiziksel dünyadaki bir kitapçıda beğendiğiniz kitaba satın aldığınız saniye sahip olabiliyordunuz. Amazon.com’da ise evinize gönderilmesini bekliyordunuz. Yine kitap mağazalarında kitaplara hakim satış görevlileri, müşterilere anlık yönlendirici yardımda bulunabiliyordu.

Amazon’un bu konuda aşmak istediği engellerden biri ise, bilinçli kitap okurunun geleneksel kitapçıları, sosyal mahallesinin bir parçası gibi görmesi. Bu duygu, birçok kitap okurunun, bağımsız kitap evlerini öldürdüğü gerekçesiyle Amazon’a ve bazı dev kitap zincirlerine mesafeli olmasının da nedeniydi.

‘Rafta az ama satılacak kitap’ politikası

Amazon’u dükkan işinde diğer kitapçılara karşı çok daha avantajlı hale getirecek çok güçlü bir silahı olacak: Web sitesinin data hafızası. Örneğin Seattle’da açtığı kitap dükkanını, Seattle bölgesinde yaşayanların internette en fazla tıkladığı, en fazla satın alma eğilimi gösterdiği ve hakkında en fazla yorum okuduğu kitaplarla dolduracak. Bu data avantajını mağaza açacağı her bölgede kullanabilecek. Bu şansa sahip olmayan geleneksel kitapçılar, satılmayan ve raflarında tozlanan kitapları bir süre sonra yayıncılara geri gönderiyordu. Amazon ise müşteri alışkanlıklarını bilmenin avantajıyla, raflarını daha çok satılacağını bildiği kitaplarla doldurabilecek.

550 metrekarelik kitapevi, her kitabın kapağı müşteriye görünecek şekilde raflandırıldı. Bu da daha az kitabın raflarda yer alması demek. Bir Amazon yetkilisi, ‘raflarda yer veremeyeceğimiz kitaplar için şimdiden üzüntü duyuyoruz’ diye anlatıyor. Amazon Books’ta satılacak her kitabın raftaki yerinin altına, kitapla ilgili Amazon.com’dan bir yorum ve satış reytingine ilişkin bilgi etiketi de olacak.

Kitap evi ile internet sitesi arasında ‘satış bağlantısı’ ise olmayacak. Yani, internetten sipariş verilen kitapların, kitapevinden teslim alınabilmesi gibi bir hizmet sunulmayacak. Bir diğer dikkat çekici karar ise, kitap evi içinde ‘Amazon Publishing’e ait kitaplar için ayrı bir bölüm açılmaması. Bir başka deyişle, kitap evi, firmanın kendi yayın hizmetlerinin satış noktası gibi hizmet vermeyecek.

Neden Seattle?

Peki ilk dükkan neden Seattle’da açıldı? Amazon yetkilileri, iki nedenle Seattle’ın seçildiğine dikkat çekiyor: Amazon’un merkezine çok yakın bir şehir olması. Seattle’ın ABD’de kitap piyasası en büyük şehirlerden biri olması. Peki bu bir zincire ne zaman dönüşecek?

Amazon Books başkan yardımcısı Jennifer Cast, Seattle Times’a yaptığı açıklamada tarih vermedi:  ‘Şu anda tamamen bu ilk mağazamıza odaklanmış durumdayız. Umuyoruz ki bu tek kalmayacak. Göreceğiz’’.

İLGİLİ:

Borders öldü, Barnes&Noble yaşıyor, neden?