AMERİKA BÜLTENİ (19 Temmuz 2019)
Güney Kore’nin İkinci Dünya Savaşındaki Japonya uygulamalarının tazmini hakkındaki ısrarı ile başlayan Japonya – Güney Kore gerilimi dünya ekonomisine tehdit oluşturabilecek bir potansiyele doğru dramatik olarak büyüyor.
Bir Güney Korelinin, Cuma sabahı Seul’deki Japonya Büyükelçiliği önünde kendisini yakması ile tansiyon daha da yükseldi. Güney Kore’de, Japonya’nın Kirin, Uniqlo, Sony, Panasonic gibi birçok markasına karşı boykot kampanyaları başlatılırken, Japonya turizminde son dönemde önemli yeri olan Güney Koreli turistlere dönük de ‘Japonya’ya gitmeme kampanyası’ başlatıldı.
Gerginlik, Güney Kore yüksek mahkemesinin, Ocak ayında iki Japon firmasını savaş döneminde Güney Korelilere yönelik uygulamalarından dolayı tazminat ödemeye mahkum etmesi ile tetiklenmişti. Japonya ise konunun iki ülke arasında diplomatik ilişkinin tesis edildiği 1965 yılında yapılan anlaşma ile çözümlendiğini ve bu yeni mahkeme kararının kabul edilemez olduğunu savunuyor.
Japonya, Güney Kore’ye üçüncü bir hakem başkanlığında iki ülkenin konuyu müzakere etmesini teklif etmişti. Ancak Japonya’nın bu teklif için öngördüğü son tarih olan 18 Temmuz’a kadar Güney Kore bu teklife bir yanıt vermedi.
Güney Kore’nin Tokyo büyükelçisini Cuma sabahı bakanlığa çağıran Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, ‘’Güney Kore’nin yaptığının, İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan uluslararası düzeni sabote etmek gibi olacağını’’ söyledi.
Bakan Taro ile Güney Kore elçisinin buluşması, kameralın önünde gergin bir tartışmaya sahne oldu. Büyükelçinin, ülkesinin konunun çözümü için bir teklif sunduğunu aktarırken sözünü kesen Japon Bakan, ‘’Bir saniye! Bu teklifinin kabul edilemez bir teklif olduğunu ta başından ilan ettik. Bu uluslararası yasaların ihlaline kılıf bulan bir teklifti’’ diye tepki gösterdi.
Japonya’nın geçtiğimiz ay dünyanın en önemli çip üreticilerinden biri olan Güney Kore firmalarına Japonya’dan bu çip üretiminde kullanılan üç önemli kimyasalın ihracatına kısıtlama getirmesi krizi daha da derinleştirmişti. Bu kısıtlamalar sadece Güney Kore’nin çip üreticilerini değil, bu çipleri üretimde kullanan bir çok önemli teknoloji markasını da etkilemesi nedeniyle küresel bir sonuç doğurmaya aday. Japonya ise düzenlemenin bütün ülkeleri kapsayan bir ihracat düzenlemesi olduğunu, Güney Kore’ye karşı bir misilleme olmadığını savunuyor.
Seul’deki Japon elçiliği önünde içinde bulunduğu arabayı ateşe veren 78 yaşındaki Güney Koreli kişinin ise sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu açıklandı. Bu kişinin, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon firmalarınca zorla ücretsiz işçi olarak çalıştırılan kişilerden olduğu belirtiliyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz