Skip to content
Menu

Japonya – Kore gerginliği, küresel çip arzını sıkıntıya sokabilir

AMERİKA BÜLTENİ (2 Temmuz 2019)

Japonya ve Güney Kore arasında, İkinci Dünya Savaşı ve öncesi döneme ilişkin yeniden yükselen gerilim sonrası atılan adımlardan biri dünya bilgisayar ve akıllı telefon pazarını etkileyebilecek önemde. 

Japon hükümetinin açıkladığı yeni uygulamaya göre, akıllı telefon, bilgisayar ve televizyon çiplerinin üretiminde kullanılan üç kimyasal maddelerin Japonya’dan Güney Kore’ye yapılacak ihracı için ayrı ayrı önceden izin almak zorunluluğu getirildi. Bir iznin çıkma süresi ise ortalama 3 ay sürüyor. Dünyanın en büyük çip tedarikçisi Güney Kore ise genellikle elinde bir veya iki ay yetecek yedek hammaddeye sahip. 

Japon haber kaynağı Nikkei’ye konuşan SK Hynix yetkilisi, envanterlerinde üç ay yetecek kadar ürün olmadığını söyledi. Eğer Japonya’dan hammadde zamanında gelmezse bu ünlü çip üretim firması üretimini durdurmak zorunda kalacak. 

Bir başka önde gelen çip üreticisi Samsung Electronics de, sorunu incelediklerini açıkladı ancak detay vermedi. 

Gözlemciler bu durumun iki ülke arasında kalmayacağını ve küresel bilgisayar ve akıllı telefon piyasasını da etkileyebileceğine dikkat çekiyor. 

Güney Koreli çip üreticileri, dünya kullanılan dinamik rasgele erişim hafızası (DRA) kartlarının yüzde 70’ini ve NAND flash belleklerin yarısını üretiyor. Gelir bazında dünya çip sektörünün en büyük kazananı Samsung Electronics firması. aynı ülkenin bir diğer önemli çip üreticisi SK Hynix ise dünyada üçüncü sırada. 

Bu firmaların ürettiği çipler, Apple ve Huawei ürünleri, HP ve Lenovo bilgisayarlarının yanı sıra Sony ve Panasonic televizyonların imalatında kullanılıyor. 

İhracatına kısıtlama getirilen üç kimyasal ürünü JSR, Showa Denko ve Shin-Etsu Chemical gibi Japon firmaları üretiyor. Esnek organik ışık yayan diyot göstergelerin yapımında kullanılan poliimid bunlardan biri. Diğerleri devreleri güçlendirmede kullanılan kimyasallar. 

Japonya ayrıca, Güney Kore’yi 27 dost ülkenin yer aldığı ihracat listesinden Ağustos ayında çıkarmaya hazırlanıyor. ABD, Fransa, Almanya gibi ülkelerin yer aldığı bu listede yer almayan ülkelere, her hangi bir askeri amaç için kullanılma potansiyeli olan her ihracat için Japon hükümetinden izin alma şartı bulunuyor. Japonya, bu listeden daha önce hiçbir ülke çıkarmamıştı. 

Güney Kore’nin, savaş döneminde Japon firmalarca zorla ücretsiz çalıştırılan Güney Koreli işçiler için tazminat talebi en önemli gerginlik nedenlerinden biri. Japonya ve Güney Kore geçtiğimiz aylarda da birbirlerinden ithal ettikleri gıda ürünlerine denetimi artırarak, ithalatı zorlaştırma yoluna gitmişti.