Skip to content
Menu

Mueller, Kongre komitelerine ifade verecek

AMERİKA BÜLTENİ (26 Haziran 2019)

Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimine müdahalesini ve Trump’ın seçim kampanyası ile olası ilişkilerini soruşturmakla görevlendirilen özel yetkili soruşturmacı Robert Mueller, ABD Temsilciler Meclisinin Adalet ve İstihbarat komitelerinin ifade vermeyi kabul etti. Soruşturmayı tamamladığı Mart ayından beri Kongrenin çağrılarını kabul etmeyen Mueller, Kongrenin bu kez ‘ifade verme celbi’ çıkarmasından sonra, 17 Temmuz günü her iki komitenin ortak toplantısında, ayrı ayrı soruşturmanın içeriği hakkında milletvekillerinin sorularını yanıtlamayı kabul etmek zorunda kaldı. Mueller’ın Adalet Komitesi önündeki ifadesi televizyonlardan canlı yayınlanırken, aynı gün daha sonra konunun istihbarat boyutunun konuşulacağı İstihbarat Komitesi oturumu ise kapalı yapılacak. 

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Mueller’ın Kongre önünde konuşacak olmasını överek, ‘’Amerikan halkının, özel yetkili soruşturmacıdan gerçekleri duyacak olmasından memnunuz. Ulusal güvenliğimize yönelik bir tehdit sözkonusu ve halkın gerçekleri bilmeye hakkı var. Kongre üyeleri, milli görevlerine ve yeminlerine sadık kalarak sadece gerçeklerin peşinde olmalı. Böylece demokrasimizi koruyabiliriz’’ şeklinde konuştu. 

ABD Başkanı Trump, soruşturmanın sürdüğü 2 yıl boyunca, ‘’Seçime Rusya’nın müdahalesini reddederek, bu iddianın uydurma bir komplo olduğunu’’ iddia etmişti. Soruşturmanın tamamlanmasından sonra geçen hafta bir canlı yayına katılan Trump, ‘’Her hangi bir yabancı ülkenin, seçimlerdeki rakiplerinin gizli bazı bilgilerini kendilerine vermek istemesi halinde bunu kabul edeceğini’’ söyleyerek herkesi şaşırtmıştı. ABD yasalarına göre seçimlerde yabancı devletlerden bu tür yardım kabul etmek kesinlikle yasak ve bu tür durumlarda derhal FBI’ın bilgilendirilmesi gerekiyor. 

Amerikalı bir çok siyasi analist, Mueller’ın Kongre’de yapacağı açıklamaların, Trump’ın başkanlık kariyerinde dramatik sonuçları olabileceği yorumunda bulunuyor.