Skip to content
Menu

Kentsel koruma ve dönüşüm aynı rayda; New York’un asma demiryolu yeşilyolu oldu

 

AMERİKA BÜLTENİ (10 Ekim 2011)

New York’ta, Manahttan’ın batı yakasında sokakların üstünden geçen eski yük treni demiryolu hattına kurulan sıradışı park, kentin endüstriyel tarihini koruma ile çevreciliği aynı yolda birleştirme başarısıyla büyük ilgi görüyor. Yaklaşık 1,6 kilometre uzunluğundaki ‘High Line Park’, Meatpacking District olarak anılan semtte, West 12th Street’in ucundaki Gansevoort Street’ten başlayıp, Chelsea’den geçip, Javits Convention Center yakınlarında 30’ncu Sokak’taki West Side Yard’ta sona eriyor.

Herşey, Robert Hammond ve Joshua David adlı iki kafadarın, hakkında yıkılma kararı bulunan izbe haldeki demiryolu hattını yeşil bir parka çevirme fikriyle, 1999 yılında ‘’Friends of the High Line’’ adlı sosyal grubu oluşturmalarıyla başladı. Belediye Başkanı Bloomberg ile Belediye Meclisi Başkanı Christine Quinn’in de desteğiyle 2004 yılında belediye bütçesinden 50 milyon dolar pay ayrıldı ve proje hayata geçmeye başladı. Parkın güney ucu 8 Haziran 2009 tarihinde ilk olarak halka açıldı. 7 Haziran 2011 günü ise parkın tamamı tamamlanarak New Yorkluların hizmetine açıldı.

Yükseltilmiş demiryolu hattının altından trafik akarken, üstünde yeşillikler arasında keyif çatan New Yorklular geziniyor ya da koşu yapıyor. Artistler ve müzisyenler yeteneklerini sergiliyor. Parkın şehrin havasına getirdiği olumlu katkı, Chicago, St Louis ve Philadelphia gibi birçok şehrin daha benzeri atıl demiryollarını parka dönüştürme projelerine ilham kaynağı oluyor.