Skip to content
Menu

Mahkeme, göstericilerin çadırıyla Zuccotti Park’a dönmesine izin verdi

AMERİKA BÜLTENİ (15 Kasım 2011)

New York polisinin, temizlik gerekçesiyle ”Wall Street’i İşgal Et” protestocularının tüm çadırlarını ve eşyalarını toplayıp Zuccutti Parkı’ndan çıkarmasındna sonra, Manhattan’da gerginlik sürüyor. New York polisi, eylemcilerin çadırsız ve kamp yatakları olmadan parka dönebileceğini ifade ederken, şehir yönetiminin bu girişimine mahkeme engeli geldi. Eylemcilerin avukatlığını üstlenen Ulusal Avukatlar Birliği, ellerinde eylemcilerin Zuccotti Park’a çadırlarıyla dönebileceği yönünde mahkeme kararı olduğunu duyurdu. Avukatlar şu sırada hakim kararını polise iletiyor.

Belediye Başkanı Bloomberg de mahkeme kararından haberi olduğunu itiraf etti ancak bizzat görmediğini iddia etti. New York belediyesi hakim kararına karşı acil temyiz başvurusunda bulundu. Bu konuda duruşma ise New York saati ile 11:30’da gerçekleşecek.

Protestocular, polisin 17 Eylül’den beri kaldıkları Zucutti Parkı’nı işgal ettiğini, polisin eşyaları atmaya başladığını, herşeye zarar verdiğini belirtiyor.

Parkın sahibi Brookfield şirketinin bu gece protestoculardan temizlik için parkı boşaltmalarını talep eden broşürler dağıtmasından sonra sabaha karşı saat 01:00 sıralarında New York polisi parka girdi. An itibarı ile en az 70 protestocunun polise direnmekten gözaltına alındığı belirtiliyor.

Öte yandan eylemciler Canal Street ile 6’ncı Cadde’nin köşesinde yeniden toplandı ve polisi protesto ediyor. Ulusal Avukatlar Birliği New York sözcüsü, polisin bu ani baskınının, Perşembe günü için planlanan büyük protesto içn bir ön alma girişimi olduğunu savunuyor.

 

Öte yandan Okland’tan Londra’ya kadar birçok polis gücü kendi şehirlerindeki protestolara müdahale etmeye başladı.

Bloomberg: 200’den fazla kişi göz altına alındı

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, gece yarısında itibaren 200’den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Parkı yeniden açma niyetind eolduklarını ve kimsenin ifade hürriyetini engellemeyi düşünmediklerini iddia eden Bloomberg, göstericilerin parka kamp yatağı, çadır ve benzeri malzemeyi getiremeyeceklerinde ısrar etti. Mahkeme kararına karşı girişimde bulunduklarını belirten Bloomberg, bu hukuki konu netleşmeden parkı yeniden açmayacaklarını söyledi.

SAAT 10:36 AM   Tutuklanan göstericiler serbest bırakılıyor

Polisin gece yarısı baskını sonrası tutuklana eylemcilerin tamamı serbest bırakıldı. Serbest bırakılan göstericilerin tamamı, evleri yerine protestocuların toplandığı Duarte Square’in yolunu tuttu. Öte yandan Zuccotti Park’a doğru yürüyen göstericiler, Ground Zero’ya yaklaşıyor. Göstericilerin birkaç dakika içinde Zuccotti Park’a ulaşması bekleniyor.

Bloomberg DC seyahatini iptal etti, Oakland belediye başkan yardımcısı istifa etti

Amerika çapında polislerin göstericilere müdahalesi belediyeleri de karıştırdı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Washington DC’ye planlı gezisini iptal etti. Göstericilere en sert müdahalenin yapıldığı Oakland’ta ise Belediye Başkan Yardımcısı Sharon Cornu, başkanın göstericilere karşı tavrını onaylamadığı için istifa etti. Cornu, Oakland belediye başkanı Jean Quan’ın aynı sebeple kaybettiği ikinci üst düzey belediye yetkili oldu.

11:03 AM   Polis mahkeme kararına karşı Zuccotti Park’a girişe izin vermiyor

Canal Street toplanan protestocular Zuccotti Park’a ulaştı. Ellerinde mahkeme kararını taşıyan göstericilere New York polisi izin vermiyor. Bariyerlerin üzerinden atalayan bazı göstericiler tutuklandı.