Skip to content
Menu

New York’ta ‘halal’ kaldırım kebapçılarına da harfli karne geliyor

AMERİKA BÜLTENİ (28 Kasım 2011)

New York’ta, restoranlardan sonra, seyyar kebapçı ve gıda büfelerine de harfli karne uygulaması geliyor. Uzun yıllar sosisli sandviççilerle (hot dog) özdeşleşen kaldırım köşeleri son 5 yılda, özellikle Arap kökenli kebapçıların çoğunluğunu oluşturduğu ‘halal’ kebapçıların işgali altında.

Kaldırım kebağçılarına büyük ilgi gösteren New Yorklular, belediye sağlık dairesinin verdiği harfli karnelere bakarak, kaldırımlarda ne tür ve hangi güvenlikte yiyecek yiyebileceklerini öğrenecek.

Belediyenin verdiği karne harfini seyyar tezgahının görünür kısmına asmayan satıcıya ilk etapta 50 dolar ceza kesilecek. Cezalı harfleri alan tezgahlar ise, 250 dolar ceza ödedikten sonra yeniden denetim talep etmek zorunda olacak. Yeni denetimle, ihallalerin giderilip giderilmediği kontrol edilecek.

New York’ta seyyar satıcılar, her kesime hitap ediyor

Dünyanın birçok metropolünden farklı olarak New York’ta seyyar satıcılar ve kaldırım tezgahlarından her sosyal kesimden insan yiyecek alıyor. New York’un milyarder belediye başkanı Michael Bloomberg de, ‘’Sokak tezgahlarından yemek yemeye bayılıyorum. Şahsen, tezgahtarın sosisli sandviçi tutmadan önce ellerini yıkayıp yıkamadığını gösterecek harfli karneleri görmeyi isterim’’ diyerek, uygulamaya olumlu baktığını belirtti.

20 müfettiş binlerce tezgahı nasıl denetleyecek?

New York Belediyesi Sağlık Dairesinin önündeki en büyük engel ise müfettiş sayısı ise 140 civarında. Bunların ise sadece 20’si seyyar gıda merkezlerini denetlemekle görevli. Bu kadar az görevlinin binlerce tezgaha ve seyyar araca nasıl karne dağıtabileceği ise en büyük sorun.

Seyyar satıcılar da harli karneye sıcak

Öte yandan seyyar satıcılar da harfli karne uygulama planından rahatsız değil. Street Vendor Project lideri Sean Basinski, seyyar satıcıların çoğunluğunun da restoranlar gibi harfli karne uygulamasını istediklerini açıklayarak, ‘’Bir çoğu, temiz ve lezzetli gıda sattıklarını belirtiyor ve bunun resmen onaylanmasını istiyor’’ dedi.