Skip to content
Menu

New York belediye başkanı: New York hala New York ve öyle kalacak

bill_de_blasio_and_family
New York belediye başkanı Bill de Blasio, aktivist ve şair eşi Chirlane (önde soldaki), kızı Chiara ve oğlu Dante ile New York’ta bir yürüyüşte, 2013.

AMERİKA BÜLTENİ (28 Kasım 2016)

New York Belediye başkanının, Trump’ın seçilmesiyle artan nefret söylemleri ve azınlık gruplarında muhtemel federal devlet politikalarına karşı yaşanan korkuya karşı yaptığı konuşma büyük yankı yapıyor.

Belediye Başkanı Bill de Blasio geçtiğimiz hafta içinde, Abraham Lincoln’un 1860 yılında köleliğe karşı ünlü konuşmasını yaptığı Cooper Union’da arkasında New York’un inanç ve sosyal gruplarının temsilcileri olduğu halde yüzlerce kişilik bir gruba hitap ederek, ‘New York’un asla değişmeyeceğini’ ilan etti.

Başkan Blasio konuşmasında, eğer Trump yönetimi, seçim kampanyasında vaat ettiği gibi ülkedeki tüm Müslümanları fişleme yoluna giderse buna karşı hukuk savaşı başlatacaklarını ve bu uygulamaya asla katılmayacaklarını söyledi. Blasio, Twitter hesabından paylaştığı mesajında da ‘’İnançları aşağılanan bütün Müslümanların yanındayız’’ diye seslendi.

Blasio sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında, ‘’Nefrete yol vermeyeceğiz ve değerlerimizin altını oyan her girişime direneceğiz’’ diye konuştu ve ekledi: ‘’Belediye başkanı olarak size söz veriyorum: Kullanabildiğimiz her imkanla halkımızın yanında olacağız. Eğer bütün Müslümanlara kendilerini bu kimlikleri ile devlete kaydetme zorunluluğu getirilirse bunu engellemek için her türlü hukuksal yola başvuracağız’’.

New York Belediye başkanının korumaya söz verdiği New Yorklular Müslümanlardan ibaret değildi. ‘Planned Parenthood’ diye anılan aile planlaması ve kadın sağlığı ağının New York şubesinin ödeneği kesilirse yoksul kadınların aile planlaması ve sağlık sigortası desteği almayı sürdürmeleri için belediyenin devreye gireceğini vaat etti. Adalet Bakanlığının yerel polis teşkilatlarına rast gele insanları durdurup kimlik kontrolü yaptırma emri vermesi halinde New York Polis teşkilatının bu emre uymayacağını ilan etti.

New York’ta, Müslümanlara, Yahudilere ve eşcinsellere yönelik her türlü nefret suçunu işleyenlerin tutuklanacağını duyurdu: ‘’Eğer bu şehirde, Yahudi, Müslüman veya LGBT üyeleri veya başka bir sosyal grup bir taciz evya saldırı kurbanı olursa, yapanları mutlaka bulacağız, tutuklayacağız ve yargılayacağız’’.

Belediye başkanı New York’ta sayısı yüzbinleri bulan kaçak göçmenlerin sınırdışı edilmesine karşı onlara ve ailelerine avukat desteği sağlama sözü de verdi.

‘’Biz seçim sabahı değişmedik’’ diye konuşan Başkan Blasio ‘’Biz her zaman New York’uz’’ dedi  ve aynı cümleyi bir kez de İspanyolca olarak söyledi: ‘’Somos siempre Nueva York.”