Skip to content
Menu

Huntsman, Romney’i fena bozdu: Senin gibiler yüzünden ülkede kamplaşma var

Jon Huntsman (solda), Rick Santorum (O) ve Mitt Romney (sağda)

AMERİKA BÜLTENİ (8 Ocak 2011)

Cumhuriyetçi Partili başkan aday adaylarının, New Hampshire önseçimi öncesi 12 saat aradan sonra  gerçekleştirdikleri ikinci açıkoturuma Mitt Romney ile Jon Huntsman arasındaki tartışma damga vurdu. Rakiplerinin, anketlerde açık farkla önde görünen Romney’e, cumartesi gecesi ABC’de yayınlanan ilk açık oturuma nazaran NBC’de Pazar sabahı yayınlanan açıkoturumda daha fazla yüklendiği gözlendi. Romney’e en etkili atak ise Utah valisi iken Obama’nın teklifini kabul ederek Pekin büyükelçisi olan Jon Huntsman gerçekleştirdi.

Mitt Romney’nin, Obama yönetiminde görev almayı kabul ederek Çin büyükelçisi olmasını eleştirmesi üzerine Huntsman, ‘’Önce politika yerine önce ülke dediğim için eleştiriliyorum. Beni, kendisi seçim kampanyaları için bağış toplarken ben Çin’de ülkeme hizmet ettiğim için eleştiriyor. Evet bir Demokrat Partilinin altında çalıştım. Tıpkı donanmada askerlik yapan iki oğlum gibi. Onlar da ülkelerine hizmet ederken ülke başkanının hangi partiden olduğuna bakmıyorlar. Her zaman önce ülkem dedim ve bence bu önemli’’ diye konuştu.

Bu etkili çıkış karşısında zorlanan Romney, ‘’Başkan Obama’nın ajandasına karşı muhafazakar prensipleri yerleştirme mücadelesi veren insanlarla birlikte hareket etmek de ‘önce ülke’ demenin bir başka şeklidir. Başkan Obama için çalışmak senin tercihin buna saygı duyarım. Ancak partimizin adayı olacak kişinin Çin’e gidip Obama’dan sıradışı bir lider diye bahsetmemiş biri olmasını tercih ederim’’ şeklinde cevap verdi.

Huntsman, Romney’nin bu cevabına da anında karşılık verdi: ‘’Bu ülkede kamplaşma ve bölünme varsa işte bu yaklaşım yüzünden var’’

Bu çıkışı salonda alkışa neden olurken Huntsman devam etti: ‘’Amerikan halkı bıkmış durumda. Amerikalılar ile kurumlar arasında da, Amerikan halkı ile seçilmişler arasında da güven kalmamış’’