Skip to content
Menu

Öz hakiki ‘Mad Men’den reklamcılara; ‘Damn Good Advice’

AMERİKA BÜLTENİ (21 Mart 2012)

Madison Avenue’yu mesken tutan reklamcıları anlatan ‘Mad Men’ dizisinin ana karakteri Don Draper’in esin kaynağı olarak hep o gösterildi: George Lois.

Lois, 1950’lerde reklam dünyasında yaşanan Yaratıcı Devrim’in (Creative Revolution) liderliğinin yaptıktan sonra reklam tarihinin en etkili ‘art director’u haline geldi. Xerox, Lean Cuisine ve Jiffy Lube gibi markaları ünlendiren Lois, birçoğu New York Modern Sanatlar Müzesi (MOMA) koleksiyonuna giren Esquire dergisi kapaklarıyla biliniyor. Efsane reklamcı bugünlerde Damn Good Advice kitabyla bir kez daha gündemde. NPR’da Renee Montagne’ın sorularını yanıtlayan Lois, ne zaman insanlara mükemmel reklamcılık yapmak istiyorlarsa, kullanılacak kelimelerin daha öncelikli ve önemli olduğunu söylediğini ifade ederek anlatıyor:  ‘’Bana nasıl olur der gibi bakıyorlar. Bunca görsel harikayı yaratan sen mi söylüyorsun diyorlar.‘’

Neden metin görsellikten önemli? Çünkü, slogan ya da cümle meşhur olmalı diyor Lois. ‘’I Want my MTV’’ kampanyasını hatırlatıyor Lois. Bugün bile birine MTV dediğinizde, Mick Jagger’ın telefonda ‘’I want my MTV’’ diye bağırışını hatırlıyor.

Lois’in  raklamcılıktaki müşterilerinden biri de Aunt Jemima’ydı. Lois, firmayla daha ‘syrup’ üretmeden önce çalışmaya başlamıştı. Firma o dönemde ‘pancake’ çeşitleriyle ünlüydü. Lois, firmanın neden kendi ‘syrup’unu üretmediğini merak etti. Bu çerçevede bir anket de yaptı. Ankette, Amerika’nın çeşitli yerlerindeki müşterilere yakın zamanda hangi marka ‘syrup’ları kullandıklarını sordu. Listeye, o günlerde var olmayan ‘Aunt Jemima Syrup’u da ekledi. Ankete katılanların yüzde 90’ı, yakın zamanlarda Aunt jemima Syrup da aldıklarını söyledi. Anketin sonuçlarını alıp firmanın yöneticilerine götürdüğünü anlatan Lois, 5 dakika sonra, firmanın ‘syrup’ üretmeye karar verdiğini belirtiyor. Ve Aunt Jemima Syrup’ları dünyanın en meşhur şerbeti haline geldi.

Yaratıcı zeka dünyanın her problemini çözer

Lois, yaratıcı zekanın dünyadaki her problemi çözebileceğini ifade ediyor:

‘’Yaratıcı eylem, alışkanlığın orijinalliğe yenilmesi herşeyi çözer. Buna çok inanıyorum. Yaratıcı alanlarda yol almak isteyen genç insanlara öğretmeye çalıştığım şey şu: Bulduğunuz fikir, acayip ve şok edici görünmeli’’