Skip to content
Menu

ABD’de alışveriş çılgınlığı ‘Kara Cuma’dan sonra şimdi de ‘Siber Pazartesi’nde

AMERİKA BÜLTENİ (25 Kasım 2012 )

Haftanın ilk gününde, birçok ofis çalışanı, patronlarının kendilerine bakmadığı anlarda, e-Bay ya da Amazon gibi internet sitelerinde, Best Buy ya da Target’in web sitelerinde hesaplı alışveriş yapmanın yollarını arayacak.

ABD’de alıveriş merkezlerinde ‘Kara Cuma’ ile başlayan alışveriş sezonu furyası, bugün, sanal aleme taşınıyor. İnternet üzerinden satışlarda özel indirimlerin yapıldığı ve yılın en fazla online alışverişinin yapıldığı bugün, “Cyber Monday (siber pazartesi)” olarak anılıyor.

2005 yılında, Shop.org sitesinin basın bültenine ‘Cyber Monday’ başlığını koymasıyla bu adı alan geleneğin ilk yılında tek bir günde 600 milyon dolarlık online satış yapılmıştı. 2010 yılı Siber Pazartesi’si ise tek bir gündeki 1 milyar dolarlık satışla, online ticarette yeni bir rekora imza attı. Birçok analist, bu yıl bu rekorun yeniden kırılacağı görüşünde.

Analizler, 2010 yılındaki 1 milyar dolarlık alışverişin en az yarısının mesai saatler içinde şirket ve ofis çalışanlarından geldiğini gösteriyor.

Siber Pazartesi fırsatlarını nasıl öğreneceksiniz

Piyasa uzmanları Siber Pazartesinden yararlanmak isteyenler için öncelikle farklı alternatifleri dolaşmayı öneriyor. dealnews.combfads.net, ve fatwallet.com. farklı alışveriş seçeneklerini toparlayan bazı siteler. Birçok zincir, indirimlerini Twitter üzerinden açıklıyor. Dealnews ülke genelindeki büyük alışveriş ağlarının indirimlerini takip ederek yayınlıyor.

Uzmanların bir başka tavsiyesi de alınacak ücretin nakliyesinin ücretsiz olup olmadığının (free shipping) kontrol edilmesi. Çünkü eğer ücretsiz değilse, ürünün maliyeti sandığınızdan fazla olabilir. Geri iade konusundaki şirket politikasına da dikkat edilmesi, ürün geri iade edildiğinde paranın nasıl ve ne zaman geri iade edileceği gibi konuların dikkate alınması da birçok sorunu doğmadan önleyebilir.

İşte bazı ünlü zincirlerin Siber Pazartesi fırsatlarına bakabileceğiniz adresleri

amazon.com

bestbuy.com

staples.com

officedepot.com

target.com

ebay.com

walmart.com

hp.com

dell.com

gamestop.com