Skip to content
Menu

Seinfeld, gelmiş geçmiş en komik ‘sitcom’ mu?

AMERİKA BÜLTENİ (5 Kasım 2012)

Neyin komik olduğu insandan insana değişir elbet ama Vanity Fair ve 60 Minutes tarafından yapılan bir ankete göre, gelmiş geçmiş en komik durum komedisi (sitcom) dizisi Seinfeld.

Jerry Seinfeld ve Larry David’in NBC için ürettikleri komedi dizisi, The Honeymooners, Friends ve Arrested Development gibi rakiplerin arasından tacı kaptı. Ankette, Seinfeld — yüzde 22, The Honeymooners — yüzde 20, Friends — yüzde 16, Cheers — yüzde 14, Arrested Development — yüzde 7, Mary Tyler Moore — yüzde 6 ve 30 Rock — yüzde 5 oy aldı.

Sloganı, “show about nothing (hiçbir şey hakkında bir program)” olan Seinfeld, 1989 – 1998 yılları arasında 180 bölüm yayınlandı. Yayınlandığı yıllarda bir fenomene dönüşen dizi, televizyon tarihinde dakikası 1 milyon dolar reklam gelirine ulaşan ilk dizi oldu. Kendisinden önce bu rakama sadece Super Bowl maçı ulaşmıştı.

Peki Seinfeld gerçekten de tüm zamanların en komik TV dizisi mi?

New York Post’tan David Li, ‘Evet, bu çok açık’ diyor: Dizi 1998’de sona ermesine rağmen hala televizyonlarda gösteriliyor ve hala yüksek reyting alıyor. 10 yıl geçmesine rağmen hala diziden alıntı sahnelerle şakalar göndermeler yapılıyor. Zamanını aşması, efsanesi ve kültürel etkileriyle benzersiz bir yapım.

 

En iyi komedi olabilir ama bu anketle ispatlanamaz

Rock Cellar Magazine’den Jeff Cazanov, Seinfeld’in bu sıfatı haketmiyor olduğunun söylenemeyeceğini belirtiyor ama şerh düşüyor: Anket katılımcılarına sadece 7 seçenek sunulmuş. Eskilerden, The Dick Van Dyke Show ve The Cosby Show ile yenilerden The Big Bang Theory, Modern Family ve How I Met Your Mother gibi potansiyeli olan diziler listeye alınmamış bile. Bu eksiklikler her hangi bir komediseverin gözünde anketi değersiz kılar. Vanity Fair açısından son derece amatör bir anket.

 

‘Sitcom’ çok geniş bir kavram

ScreenCrush’tan Kevin Fitzpatrick ise ‘sitcom’un, sürekli değişen dönüşüm geçiren bir sanat olduğuna dikkat çekiyor. Ve televizyonda pekala Sitcom sayılabilecek çok çeşitli programlardan birini en iyi Sitcom diye seçmek çok zor. Bazı seyirciler, tek kameralı Arrested Development, tarzı sitcom’ları sever, bazı seyirciler ise The Big Bang Theory gibi klasik 3 kameralı sitcom’ları. Başarının mükemmel formülü yoktur prensibi ‘en iyi sitcom’u belirlemeyi imkansız kılar.