Skip to content
Menu

Washington DC’de ne oldu? İşte saldırı hakkında şu ana kadar medyaya yansıyan herşey

rek-aaron-alexis

AMERİKA BÜLTENİ (17 Eylül 2013)

ABD başkenti Washington DC’deki Donanma Sahası’nda Pazartesi günü bir saldırganın rastgele ateş açmasıyla meydana gelen olayda saldırgan dahil 13 kişi öldü. Pazartesi gecesi muhtemel bir ikinci saldırganı aramalar devam ediyordu. Ancak bu kişinin saldırganla beraber hareket edip etmediği hala belirsiz. İşte bu trajik olayla ilgili şu ana kadar medyaya yansıyan bütün bilgiler:

13 ölü bir o kadar  da yaralı var

Silahlı saldırgan dahil 13 kişi öldü. Bu da 2009 Forth Hood olayında beri ABD’deki akeri tesislerde meydana gelen en fazla ölümlü olay. Washington Post’a göre ikisi polis 12 yaralı var. Polislerden biri saldırgan ile girdiği silahlı çatışmada bacağından iki kez kurşunlandı. 3 kişinin durumu ağır ancak hayati tehlikeleri şu an için bulunmuyor.

Saldırgan eski donanma mensubu

Saldırı zanlısı New York Queens doğumlu 34 yaşındaki Aaron Alexis. 2007 – 2011 yılları arasında donanmada hizmet vermiş eski bir donanma askeri. New York Times gazetesi, saldırganın Tayland kökenli bir kadınla arkadaş olduktan sonra Texas’ta Budist ayinlerine gittiğini ve Budizme ilgi gösterdiğini yazdı.

FBI, Alexis hakkında ekstra bilgisi olan herkesin 1-800-CALL-FBI numaralı telefona bilgi vermelerini istedi. FBI açıklaması, ‘küçük bilgi yok. Ne biliyorsanız lütfen paylaşın’ dedi.

Saldırganın sicilinde silahlı olaylar var

2010 yılında Texas Forth Worth’da üst kat komşusunun evinin tabanına ate ettiği ihbarıyla gözaltına alındı. Alexis, silahını temizlerken yanlışlıkla ateşlendiğini söyledi. 2004 yılında ise Seattle’da bir inşaat firmasının aracının tekerlerine ateş ettiği için tutuklandı. Alexis, inşaattan biriyle tartıştığını, olay sırasında öfke körlüğü yaşadığını ve tekerlere ateş ettiğinin farkına bir saat sonra vardığını savundu.

İkinci bir saldırgan daha olabilirdi

Yetkililer, elinde silah olduğu belirtilen haki üniformalı ikinci bir saldırgan ihtimaline karşı araştırmalarını sürdürüyor. Polis Alexis’in yanlız olduğuna inanıyor ama ikinci bir saldırgan ihtimalini tamamen gözardı etmiyor. Ancak DC Belediye Başkan yardımcılık makamı Pazartesi geç saatlerde attığı Twit’le ikinci kişinin kimliğinin belirlendiğini ve artık zanlı olarak görülmediğini belirtti.

 

 

Olayın sebebi bilinmiyor

Yetkililer, Alexis’in neden bu saldırıyı yaptığını ve neden donanma sahasını seçtiğini henüz bilmediklerini kaydediyor.

Saldırı görevlilerin mesai için geldiği saatte başladı

200 dönümlük donanma sahasında sivil askeri karışık 16 bin kişi görev yapıyor.  Saldırı yerel saatle 08:20’de başladı. Saldırı, saha içinde belli kimlik kartı olanların girebildiği 197 numaralı Donanma Deniz Sistemleri Kumanda karagahı binası içinde gerçekleşti. Binanın kafeteryasında etrafa rastgele ateş etmeye başlayan Alexis daha sonra diğer kısımlara geçti. Donanma Bakanı Ray mabus, Alexis’in muhtemelen sahip olduğu bir taşeron sözleşmesine dayalı olarak sahaya girme kartına sahip olduğunu belirtti. Zaten Hewlett-Packard firması daha sonra Alexis’in Donanma Deniz Piyadeleri Intranet sistemine ekipman sağlayan bir taşeron olarak firmalarına çalıştığını doğruladı.

Beyaz Saray ya da Kongre’ye yönelik bir tehdit yoktu

Saldırı Beyaz Saray’a 2 mil ve Kongre binasına 4 mil uzaklıkta meydana geldi. Ancak her iki lokasyona yönelik de bir tehdit oluşmadı. Ancak Senato çalışmalarına ara verdi. Aynı gün öğleden sonra Beyaz Saray yanında silah sesi ihbarı yapıldı. Ancak daha sonra bunun, Beyaz Saray’ın bahçe çiti üzerinden atılan bir adet havai fişek olduğu ortaya çıktı. Havai fişeki atan kişi tutuklandı. Ölenleri anmak için ABD Kongresi’nde bayraklar haftanın geri kalanında yarıya indirilecek.

Washington DC’de beyzbol maçı ertelendi

Washington Nationals takımı ile Atlanta Braves arasında oynanacak beyazbol maçı salı gününe ertelendi.

Silah kontrol reform önerisi yeniden Kongre gündeminde

Kitlesel saldırı ABD iç politikasının en hareretli konularından biri olan silah satışını kontrol tasarısını yeniden Kongre gündemine soktu. Silah karşıtı bazı Senatör ve milletvekilleri art arda yaptıkları açıklamalarla, ABD’nin silah satışa federal düzenleme ve kontrol getirmesi gerektiğini savundular.