Skip to content
Menu

New Hampshire’da ilk sandıkta Hillary Clinton’a tek oy bile yok

clinton-sanders-
Demokrat Partide başkan aday adayları Vermont senatörü Bernie Sanders ve Hillary Clinton, CNN’deki bir açıkoturum sırasında

AMERİKA BÜLTENİ (9 Şubat 2016)

ABD’de başkanlık yarışında tüm gözler bugün gerçekleştirilecek New Hampshire önseçimlerinde. Eyalet halkı gün boyunca sandıklarda her iki partinin aday adayları için oy kullanacak. Ancak eyaletin kuzeyindeki Dixville Notch köyü, her önseçimde olduğu gibi oylarını ilk kullanan ve sayan yerleşim birimi oldu. Salı gününe girilen ilk dakikada, yerel saatle saat 00:01’de oy kullanmaya başlanan köyde birkaç dakika sonra oy kullanma işlemi tamamlandı ve sonuçlar açıklandı.

Açıklanan sonuca göre Demokrat Partide Bernie Sanders kullanılan 4 oyun tamamını alırken, Cumhuriyetçi Partide ise Ohio Valisi John Kasich 3 oyla birinci oldular. Hillary Clinton’a ise köyden tek bir oy bile çıkmadı. Cumhuriyetçi Partide ise Donald Trump 2 oyla ikinci oldu.

Peki seçmen sayısı bu kadar az ise neden bu kadar ilgi görüyor bu köydeki sandık sonucu? Çünkü, bu sandık New Hampshire’da kimin kazanacağını çok tutturamasa da her iki partide adaylığı kazanacak adayı doğru tutturma oranının yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Detaylarını BURADAN okuyabilirsiniz.

Öte yandan bu yıl Dixville Notch köyünün komşu iki köyde de gece yarısı oy kullanımı ve sayımı yapıldı. Ohio valisi Kasich, Hart’s Location adlı köyde de 5 oyla birinci oldu. Trump 4 oyla ikinci olurken, New Jersey valisi Christie ise 2 oy ile üçüncü oldu. Jeb Bush, Ben Carson ve Marco Rubio ise 1’er oy aldılar.

Aynı köydeki Demokrat Parti sonucunda ise Sanders 12 oy alırken, Hillary Clinton’a 2 oy çıktı.

Millsfield köyündeki sonuçlarda ise Ted Cruz, Cumhuriyetçi Parti için kullanılan 18 oyun 9’unu alarak birinci oldu. Trump’a ise 3 oy çıktı. Kaisch, Christie, Bush, Rubio ve Carly Fiorina’ya ise 1’er oy çıktı. Üç oyun kullanıldığı Demokrat Partide ise Hillary Clinton’a 2 , Sanders’a 1 oy çıktı.