Skip to content
Menu

Trump’tan yeni şok: Başkan olursam Hillary hapse girecek

trump-clinton

AMERİKA BÜLTENİ

10 Ekim 2016

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump ve Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton, 8 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimi öncesinde ikinci televizyon açıkoturumu, Amerikan tarihinin hiçbir başkanlık açıkoturumunda görülmemiş bir düzeye sahne oldu. Cuma günü yayınlanan ve kadınlar hakkında tacizkar ve aşağılayıcı konuşmalar yaptığı eski bir konuşmasının, Trump’ın kampanyasında yol açtığı sarsıntının gölgesinde başlayan açıkoturum daha başında iki adayın tokalaşmaması nedeniyle sıradışı bir açık oturum olacağının sinyalini verdi. Her ne kadar açıkoturum daha ilk saniyelerinden itibaren Trump’ın kadınlar hakkındaki yaklaşımı ve bu konudaki kişiliği hakkında tartışmalarla başlasa da geceye asıl damga vuran, bir başkan adayının başkan olursa Adalet Bakanına, özel bir savcı görevlendirme talimatı vererek diğer aday hakkında soruşturma açtıracağını açıklayabilmesi oldu. Donald Trump daha ileri giderek, başkan olursa siyasi rakibi Hillary Clinton’ın hapse gireceğini de söyledi.

Trump’ın, ülkenin ‘Adalet Bakanı’na soruşturma açması talimatı vereceğini açıklaması sosyal medyada büyük yankı buldu. ABD’de bir politikacının savcılara bir kişi veya konuda soruşturma açma talimatı vermesi veya bu konuda bir konuşma yapması mümkün değil. Adalet Bakanına birileri hakkında soruşturma açma talimatı veren son politikacı Richard Nixon’dı ve Nixon’ın talimatı verdiği Adalet Bakanı, başkanın bu anayasa dışı emrine tepki olarak istifa etmişti. Nixon Adalet Bakanı yardımcısına aynı talimatı vermiş ancak o da bu kanunsuz emri yerine getirmek yerine istifa etmişti. Nixon kısa süre sonra ABD tarihinin ilk ve tek istifa eden başkanı olmak zorunda kalmıştı.

Eski Adalet Bakanı Eric Holder da açık oturum sürerken attığı Tweet’le Nixon’ı hatırlatanlardan biri oldu.

 

Trump’ın, Adalet Bakanına soruşturma açması talimatı vereceğini açıklaması sosyal medyada da yankı buldu. Birçok yorumcu, üçüncü dünya ülkelerinde duyulabilecek bir cümlenin ABD başkanlık seçimlerinde de rahatlıkla kullanılabilmesinden duydukları endişeyi paylaştılar.

Açık oturumdan notlar

Trump’ın kadınlar hakkında küfürlü ve aşağılayıcı sözler söylediği konuşması, Cumhuriyetçi Partide de büyük tepkiye neden olmuş ve birçok önde gelen Cumhuriyetçi isim Trump’tan desteklerini çektiklerini açıklamıştı. Trump daha açıkoturum başlamadan paylaştığı bir fotoğrafla savunma stratejisini belli etti. Fotoğrafta, Bill Clinton tarafından tecavüze uğradıklarını söyleyen dört kadın vardı. Kadınlar Trump’ın davetlisi olarak açıkoturum salonunda oturdular. Açıkoturumun ilk saniyelerinde kasetteki sözlerini savunmaya çalışan Trump, ‘Erkekler arası belaltı şakaları. Sadece laftan ibaret. Benimki sadece laftı Bill Clinton ise bunları yaptı’ dedi ve sözü hemen IŞİD’e getirmeye çalıştı. Hillary Clinton ise, ‘Cuma günü Donald Trump’ın kadınlar hakkında ne düşündüğünü, kadınlara ne yaptığını gördük duyduk. Söz konusu videonun kendisinin gerçek kişiliğini yansıtmadığını iddia ediyor. Ancak o konuşmayı dinleyen herkes, bunun kesinlikle Trump’ı yansıttığını biliyor’ diye konuştu. Clinton, bu seçimin tipik bir Cumhuriyetçi Demokrat yarışından farklı olduğunu savunarak, ‘Ben hiçbir seçimde Cumhuriyetçi adayların makama yakışır olup olmadıklarını sorgulamadım. Ancak Donald Trump farklı.’ dedi.

Trump açıkoturumun bir noktasında Clinton’a ‘şeytan‘ diyerek ‘kalbinde muazzam derecede nefret taşıdığını’ iddia etti.

Hillary Clinton, Rusya’nın daha önce görülmemiş şekilde ABD başkanlık seçimini manipüle temeye çalıştığını ve bir adayın kazanması için uğraştığını söyleyerek, ‘kazanmasını istedikleri kişinin ben olmadığımı söyleyebilirim’ dedi.

Gecenin en çarpıcı anlarından biri ise Trump’ın başkan yardımcısı adayı Pence ile Suriye politikasında fikir ayrılığı yaşadığını söylemesi oldu. Moderatörün, yarış arkadaşı Mike Pence’ın, Rusya Esat rejimine  hava saldırılarında yardımcı olmaya devam ederse, ABD olarak Esat rejimine karşı silahlı güç kullanmaya hazır olmalı şeklindeki sözlerini hatırlatması üzerine Trump, ‘Onunla konuşmadım. Katılmıyorum bu fikre’ dedi. Trump’ın yardımcı adayı ile ilgili bu soğuk duş etkisi yapan sözleri, Pence’in son kaset skandalından sonra Trump’ın yardımcı adayı kalıp kalmamayı yeniden düşündüğü yolundaki iddialar bulunması nedeniyle ayrıca ilgi çekti. Bazı Cumhuriyetçiler ise Trump’ın adaylığını iptal edilip, seçime Pence ile girilmesini savunuyor.
Trump, mimik, jest ve tavırlarıyla da dikkatleri üzerine çekti. İlk açıkoturumdaki gibi sık sık burnunu çekti. Sürekli sahne içinde dolaştı. Hillary Clinton konuşurken sık sık Clinton’ın etrafında gezindi.

Hillary Clinton, forum tipi münazarada, soru soran her kişinin karşısına giderek onunla şahsen konuşurken, Trump genele konuşmayı tercih etti.

Trump sık sık süresini aştı ve Hillary Clinton’ın cevap süresinde de sık sık araya girerek rakibini konuşma akışını bozmakta başarılı oldu.

Trump, moderatörler Anderson Cooper (CNN) ve Martha Raddatz’ın da(ABC News) kendisine karşı olduğunu ima ederek ‘üçe karşı tekim’ dedi.
İki adayın üçüncü ve son açıkoturumu 19 Ekim’de Las Vegas’ta yapılacak. Dünyanın en güçlü demokrasininin başkan adaylarının ikinci açık oturumundan geriye kalan en çarpıcı şeylerden biri ise Joe Biden’ın eşi Jill Biden’ın Tweet’i oldu: