Skip to content
Menu

Trump, kendisini soruşturan özel yetkili bağımsız savcıyı kovmayı planlıyor

FBI eski başkanı Robert Mueller, Trump’ın kampanya ekibinin Rusya ile olası yasadışı ilişkileri ve Rusya’nın seçimlere müdahalesi soruşturmasına özel yetkili bağımsız savcı olarak görevlendirilmişti.

AMERİKA BÜLTENİ (13 Haziran 2017)

Kendi yönetimi hakkında soruşturma yürüten FBI başkanı James Comey’i görevden alan ABD Başkanı Donald Trump’ın, Mayıs ayında bu soruşturma için özel yetkili bağımsız savcı olarak görevlendirilen Robert Mueller’i de kovmayı planladığı iddia edildi. Trump’a yakın bir isim olan ve Pazartesi gününü de Beyaz Saray’da geçiren Newsmax Media CEO’su Christopher Ruddy, PBS kanalına yaptığı açıklamada, ‘’Zannediyorum, özel savcıyı görevden almayı planlıyor, bu seçeneğe eğilimli hale gelmiş’’ dedi. Ruddy, ‘’Baştan özel savcı atanmasını gerektirecek bir durum olmadığına inanmama rağmen bence görevlendirilmiş savcıyı kovmak çok ciddi bir hata olacak.’’ diye konuştu.

 

CNN’in haberine göre ise Trump’a yakın bir başka kaynak da, birçok kişinin Trump’a, savcıyı görevden almak gibi dramatik bir hamle yapmaktan uzak kalması tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer ise sorular üzerine, Ruddy ile Başkan Trump’ın görüşmesinde bu konunun hiçbir şekilde gündeme gelmediğini söyleyerek, ‘’Bu konuda sadece Başkan ve avukatları konuşmaya yetkili’’ dedi. Beyaz Saray sözcü yardımcısı da, ‘’Chris kendi fikrini söylüyor’’ diye konuştu.

2001 yılında George W Bush döneminde FBI başkanlığına atanan Robert Mueller, 2013 yılında James Comey’e devredinceye kadar 12 yıl bu görevde kalmıştı. James Comey ise, normalde görevinin bitmesine daha 6 yıl varken geçtiğimiz ay Trump tarafından görevden alınmıştı. Comey’nin görevden alınmasından sonra Adalet Bakan yardımcısı, Comey’nin selefi Mueller’i, Rusya soruşturmasını yürütmek için özel yetkili bağımsız savcı olarak görevlendirmişti.

Mueller, göreve atandıktan sonra, Watergate skandalından Enron’un iflası skandalarına kadar ABD’de politik doğası olan birçok skandalda görevler almış etkili hukukçulardan oluşan bir çalışma ekibi kurmuştu. Mueller, hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların saygı duyduğu ve güvendiği bir isim olarak biliniyor. Ancak Trump’a yakın isimler son dönemde Mueller aleyhine açıklamalar yapmaya başlamıştı.

Öte yandan Temsilciler Meclisi istihbarat komitesindeki Demokrat üyelerin lideri olan milletvekili Adam Schiff, Mueller’in kovulacağı haberleri üzerine attığı Tweet’te, ‘’Eğer Başkan Mueller’i kovarsa, Kongre derhal bağımsız bir soruşturma konseyi oluşturup, Mueller’i bu göreve atar. Boşa zaman israf etmeyin’’ diye yazdı.

 

Schiff, daha sonra CNN’den Anderson Cooper’a yaptığı açıklamada da, sağduyunun galip gelmesini ummakla beraber, çok sarsıcı bir haber olacaksa bile Trump’ın böyle bir şey yapmasına çok şaşırmayacağını ifade ederek ekledi: ‘’Bu olay her geçen gün biraz daha Watergate’in yankısına dönüşüyor’’.

AMERİKA BÜLTENİ’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz