Skip to content
Menu

ABD başkanı Trump’ın, kadın sunucuya ağır hakaretinin yankısı sürüyor

AMERİKA BÜLTENİ (30 Haziran 2017)

ABD başkanı Donald Trump’ın, Perşembe sabahı attığı ve bir TV haber kanalının sabah gündem programının kadın sunucusunun zekası, fiziksel görünüşü ve ‘kadınlığı’ ile aday eden Tweetlerin yankısı sürüyor.

Donald Trump, Perşembe günü, MSNBC haber kanalının her sabah yayınlanan gündem değerlendirme programı Morning Joe’nun eş sunucusu Mika Brzezinski hakkında attığı iki Tweet’te, ‘’İzlenme oranları oldukça düşmüş (artık izlemiyorum) Morning Joe programında benim hakkımda kötü konuşulduğunu duydum. Öyleyse neden, yılbaşı civarı, düşük IQ’lu manyak Mika, psikopat Joe ile birlikte Mar-a-Lago’daki evime üç gün üst üste gelip bana misafir olmak istediler? Yüzüne gerdirme operasyonu yapan Mika kanamalıydı. Ben de hayır dedim.’’ diye yazdı.

Trump’ın sosyal medyadan ve kameralar önünde bir kadına karşı ‘kanamalı’ sözcüğüyle aşağılamalarının ilki değildi bu. ABD başkanı olduktan sonra ise ilkti. Bu kez tepki gösteren sadece kadınlar ve Demokratlar olmadı.

Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, Trump’ın üslubunu, ‘’Makamının altını oyuyor’’ diye yorumladı. Cumhuriyetçi senatör James Lankford ise, ABD başkanının üslubunun ‘’örnek bir üslup olmadığı’’ eleştirisinde bulundu. Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi başkanı Paul Ryan da, ”açık ki uygunsuz buluyorum” dedi. Fox News’in muhafazakar yorumcusu Sean Hannity bile, ”Tweet’lerin Trump’ın yararına olmadığı” yorumu yaptı.  Cumhuriyetçi Partili senatör Ben Sasse, ABD başkanının sosyal medyadaki tavrının ‘normal olmadığını’ ve ‘makamın saygınlığını öldürdüğünü’ söyleyerek bütün Cumhuriyetçilerin duygusuna tercüman oldu: ‘’Lütfen artık buna bir son verin’’.

MSNBC’den yapılan açıklamada ise, ‘’ABD başkanının başkanlık görevini yapmak yerine kabadayılık yapıp, yalan konuşması ve zavallıca kişisel saldırılarda bulunması Amerika için çok üzücü’’ ifadeleri kullanıldı.

Trump’a destek ise eşinden geldi. Melania Trump’ın sözcüsü, first lady adına yaptığı açıklamada, ‘’First Lady’nin daha önce kamuoyuna da belirttiği gibi, eşi saldırıya uğrarsa buna 10 katı cavap verecek’’ dedi.

Kadın sunucudan Trump’ı daha da kızdıracak yanıt

Peki, Mika Brzezinski, dünyanın en güçlü adamını bu derece kızdıracak nasıl bir kişisel saldırı yaptı? Bu sorunun net bir yanıtı yok. Tahminler, Mika Brzezinski’nin sabahki programında, ‘’Trump’ın tavırlarının ABD’yi yıkıma götürdüğü’’ yönündeki sözleri. Trump, Tweet’inde her ne kadar aksini iddia etse de programın sadık seyircisi olduğu defalarca medyaya yansımıştı.

Brzezinski, Trump’ın üzerinde kendisinin olduğu sahte bir TIME dergisi kapağını kendisine ait mekan ve tesislerde duvarlara astığının ortaya çıkmasına atıf yaparak, ‘’Bu adamı, kendisi hakkında sahte dergi kapağı yapıp hergün yalan konuşarak ülkeyi yıkıma götürmek kadar hiçbir şey iyi hissetirmiyor’’ şeklinde konuşmuştu.

Trump’ın hazırlattığı sahte TIME dergisi kapağında, Trump’ın başkanlığa soyunmadan önce yaptığı The Apprentice adlı televizyon programının, reytinglerde rakiplerini ezip geçtiği başlığa çıkarılıyor.

Brzezinski daha sonra, bu sahte kapağın fotoğrafında Trump’ın ellerini göğsünde bağlamasına da ‘küçücük ellerini saklama çabası’’ şeklinde bir şakayla yorumlamıştı. Trump’ı en fazla kızdıran şakaların, ‘ellerinin küçüklüğü’ konusunda yapılan şakalar olduğu biliniyor ve bu da Amerikalı komedyenlerin sık sık bu konuda şakalar yapmalarına neden oluyor. Ellerinin küçüklüğünü aşırı ciddiye alan Trump, başkan adaylığı TV açıkoturumlarının birinde ‘ellerinin yanı sıra başka organlarının da büyük olduğunu’ iddia ederek herkesi bir kez daha şaşkına çevirmişti.

Öte yandan Mika Brzezsinki de ABD başkanını kızdıran şeyin, ‘elleri’ hakkındaki yorumu olduğunu düşündüğünü, yanıt olarak paylaştığı Tweet ile gösterdi. Mika’nın Trump’a yanıt Tweet’inde, üzerinde ‘’küçük eller için’’ yazan bir mısır gevreği kutusu vardı.

 

 

“Trump ile ilgili tartışma politik değil”

Donald Trump’ın Brzezinski hakkında attığı Tweetler, Perşembe gün boyunca Amerikan sosyal medyasının en önemli gündemiydi.

Trump’a en sert tepkilerden biri New York federal bölge eski savcısı Preet Bharara’dan geldi. Bharara, ”Trump ile ilgili sorun bir parti, politika veya ideoloji sorunu değil. Saygınlık, dürüstlük, karakter, olgunluk, ağırbaşlılık ve utançtan yoksun olması sorunu” diye yazdı.

Elle dergisi yazarı Rebecca Traister ise, ”Bu adamın kadın iç organları hakkındaki korkusunun modern tarihimizde bir benzeri yok” diye yazdı.

Ünlü gazeteci Chuck Todd ise, 18 yaşından küçük çocuğu olan herkes çocuklarına ABD başkanının davranışlarını açıklama zorluğu yaşadığını yazdı.

Guardian gazetesinin köşe yazarı Jessica Valenti ise, ”Her kadın, kanama zamanı gidip Beyaz Saray çimlerine kanasa mı diye düşünmeye başladım” diye yazdı.