Skip to content
Menu

Bu da Fransız usulü ‘Disneyland’: Napoleonland

AMERİKA BÜLTENİ (26 Ocak 2012)

Eğer Fransız politikacı Yves Jégo amacından başarılı olursa, Fransa yakında herşeyi ile Napoleon Bonaparte’a adanmış bir ‘theme park’a kavuşacak. Dünyanın sembol ‘theme park’ı ‘Disneyland’tan esinlenerek “Napoleonland” adı verilen parkta, Napolyon’un tüm savaşlarından giyotine kadar Fransa tarihi tecrübesi yaşatılacak. 280 milyon dolara mal olması beklenen parkta, müzeler, alışveriş merkezleri ve yemek yerleri de olacak.

Neden Napoleonland?

Yves Jégo, London Times’a yaptığı açıklamada, Napolyon’un Charles de Gaulle ile beraber en ünlü iki Fransızdan biri olmasına rağmen adına bir müze bulunmadığını ifade ederek, ‘’Tarihimize ve köklerimize yeniden sahip çıkma imkanı verecek. Umuyorum tarihi gerçekleri tamamen eğlence formatında yaşatacak’’ dedi.

Parkta neler olacak?

Parkın ana unsurları, savaşların canlandırılacağı dev amfi tiyatrolar olacak. Çocuklar tarihi kostümler giyip, o günleri yaşayabilecek. Napolyon’un sadece zaferleri değil Waterloo gibi yenilgileri de sahnelenecek. Ancak en özel şov, ölü asker cesteleri ve at leşleri arasında kayak imkanı verecek savaş sonrası meydanı bölgesi olacak.

Bu park ne zaman açılacak?

Yves Jégo, 280 milyon dolarlık maliyet öngörülen park için özel yatırımcı desteği arayışını sürdürüyor. Parkın 2014’te inşaatına başlanması ve 2017’de ilk ziyaretçilerini kabul etmesi hedefleniyor. İngiliz Daily Mail yazarı Priscilla Pollara, Napolyonland’ın, sonsuz popüler Disneyladn Paris’in yolundan gitmesi halinde başarılı olacağını ifade ederek ekliyor: ‘’Günümüzde zaferin yolu iyi eğlendirmekten geçiyor’’.