Skip to content
Menu

ABD’nin 718 gündür uzayda olan gizemli uçağı dünyaya döndü

AMERİKA BÜLTENİ (8 Mayıs 2017)

Florida eyaletinin merkez bölgeleri Pazar sabahı 07:44’te gökyüzünü kaplayan sonik patlama sesiyle inlemesi halkta tedirginlik yarattı. Kısa sürede yapılan resmi açıklamayla gerçek anlaşıldı. Dünya yörüngesinde 718 gün kalarak rekor kıran ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız X-37B uçağı dünyaya geri dönmüştü. Misyonu ve yükü ve gizli tutulan uçağın bu rekor süre uzayda kalmasının bir test uçuşu olduğu belirtildi. Yeniden kullanılabilir uzay uçağı X-37B, beşinci uçuşuna önümüzdeki aylarda çıkacak.

Boeing firmasınca üretilen insansız uçak, yaklaşık 9 metre uzunluğunda ve kanat genişliği 4,5 metre.

ABD Hava kuvvetleri se uçağın test uçuşlarındaki ana amacın, ‘ABD’nin uzaydaki geleceği için yeniden kullanılabilir uçuş teknolojileri konusunda testler yapmak’ olduğunu açıkladı.

Açıklamaya göre, X-37B ile testleri yapılan teknoloji ve uygulamaların bazıları şunlar: Gelişmiş yön bulma, navigasyon ve kontrol, termal koruma sistemi, hava elektroniği, yüksek ısı yapıları ve koruması, yeniden kullanmaya uyumlu yalıtım, hafif elektromanyetik uçuş sistemleri, gelişmiş itici güç sistemleri, bazı gelişmiş materyaller, otonom yörünge uçuşu, atmosfere yeniden giriş ve yere iniş.