Skip to content
Menu

Amerika’da ne kadar sürede milyoner olabilirsiniz? İşte bakkal hesabıyla cevabı!

AMERİKA BÜLTENİ

(25 Eylül 2011)

Amerika’da milyoner olmak hayali artık bir çok Amerikalı için gerçekleşmesi imkanısz bir rüya gibi.

Eskiden en azından emekliklik yaşlarına geldiğinde milyoner olabilen Amerikalıya sık rastlanıyordu. Amerikalıların çok azı, emeklilik çağı geldiğinde sahip olacakları servetleri ve gelirlerinin toplamının 1 milyon dolar eşiğine ulaşacağına inanıyor. AP ve CNBC ortaklığıyla gerçekleşen son ankete göre gelecek 10 yılda toplam servetlerinin değerinin 1 milyon dolara ulaşabileceğine inanan Amerikalı oranı sadece yüzde 20. Amerikalıların yüzde 62’si şu hayatta milyoner olmanın asla gerçekleşmeyecek bir hayal olduğuna inanıyor.

ABD’de halen 10 milyon kişi milyoner. Deloitte Finansal Hizmetler Merkezi’nin 2011 Mayıs ayında açıkladığı öngörüye göre de ülkedeki milyoner sayısı, 2020 yılında iki katına çıkarak 20,5 milyona ulaşacak. ABD’deki toplam kişisel servet miktarı da bugünkü 39 trilyon dolardan 2020’de 87 trilyon dolara ulaşacak.

Peki, emeklilik günlerinizi, milyoner olarak geçirmek istiyorsanız bunu nasıl başaracaksınız?

Bankrate.com, ABD’de ne kadar sürede nasıl milyoner olabileceğini hesaplayan bir hizmet veriyor. 10 bin dolarlık yatırımı olan ve portfolyosu her yıl yüzde 5 büyüyen bir Amerikalının, 70 yaşınızda milyoner olmak için her ay ne kadar tasarruf yapması gerektiğinin hesabını yaptık. Biraz bakkal hesabına benziyor ama ucunda milyoner olmak var! Buyrun:

25 yaşındaysanız her ay 450 dolar tasarruf yapacaksınız. Yani geri kalan ömrünüz boyunca her gün 15 doları kenara koyacaksınız.

35 yaşındaysanız her ay tasarruf etmeniz gereken para aylık 850 dolar.

45 yaşındaysanız her ay tasarruf etmeniz gereken para 1700 dolar.

55 yaşındaysanız her ay tasarruf etmeniz gereken para 4000 dolar.

Tabii ki bütün bunlar enflasyon oranının yüzde ortalamadak sabit kalması öngörülerek hesaplanan rakamlar.

Peki bu hesaptan çıkan en önemli sonuç ne?

Kimsenin eline bakmayacağınız rahat bir ihtiyarlık yaşamak istiyorsanız, tasarruf etmeye mümkün olduğunca erken yaşta başlayacaksınız.