Skip to content
Menu

New York’un fırtınalar koparan İslam Merkezi sessiz sedasız ilk etkinliğini gerçekleştirdi

AMERİKA BÜLTENİ (22 Eylül 2011)

Geçtiğimiz yıl ABD’nin en tartışmalı konularından birine dönüşen New York Downtown İslam kültür merkezi projesi Park 51, bir Yahudi fotorafçının, bir Sih çocuğun hayatından ilhamla başlattığı ‘New York çocukları’ fotoğraf sergisiyle ilk etkinliğini gerçekleştirdi.

11 Eylül saldırılarının gerçekleştiği ‘ground zero’ya yakınlığı nedeniyle geçtiğimiz yıl boyunca Amerikan sağcı kamuoyunda tepkilerin hedefi haline gelen Park 51 İslam Kültür Merkezi, ilk halka açık etkinliğini gerçekleştirdi.

New York’ta farklı etnik toplulukların çocuklarının fotoğrafı sergisi, küçük bir orkestranın çaldığı otantik müzikler eşliğinde açıldı. Merkezi inşa etmekte olan grubun lideri Sharif El-Gamal, AP haber ajansına yaptığı açıklamada, merkeze yöenli tepkileri yorumlarken, ‘’En büyük hatamız, en başından 9-11 mağduru ailelerle temas kurmamamız oldu. Büyük hatalar yaptık bu süreçte’’ diye konuştu.

Bu ay başına kadar ‘Ground Zero’ olarak adlandırılan alana 2 blok uzaklıktaki merkezin mescit kısmı yaklaşık 2 yıldır, Downtown’daki Müslüman cemaate hizmet veriyor. Sharif El-Gamal liderliğindeki girişimci grubu, merkezi, Manhattan’ın Upper West Side semtinde yer alan Jewish Community Center’ı model alan, 15 katlı yeni ve çok fonksiyonlu bir yapıya kavuşturmayı hedefliyor. Bu çerçevede, cami dışında, yüzme havuzu, kütüphane, konser ve sergi slaonları da yer alacak.

Merkezin kamplaşmaya neden olduğu eleştirilerine ise El-Gemal katılmadığını ifade ederek, “NYChildren” adlı sergide fotoğrafları sergilenen fotoğraf ustası Danny Goldfield’in bir Yahudi olduğuna işaret ediyor. Broklynli ünlü fotoğrafçı, sergiyi yapmaya, Rana Sodhi adlı Sih kız çocuğunun hikayesinden etkilenerek başlamış. Ailesi ile Hindistan’dan Arizona’ya göçen Rana’nın kardeşi Balbir, 11 Eylül’den sonraki nefret ortamında Müslüman sanılarak öldürülmüştü. Hala, kardeşinin öldürüldüğü benzin istasyonunu işleten Rana Balbir, ‘’Danny’nin bu sergisini Park 51’de açacağını duyduğumda içimi bir sıcaklık kapladı’’ diye konuşuyor.

Danny Goldfield de serginin, 2004 yılında itibaren New York’ta 169 ülkeden çocukların fotoğraflarından oluştuğunu belirterek, projesini geri kalan 24 diğer ülkeden çocukları da bulup fotoğraflayarak tamamlamayı umduğunu dile getirdi.

El-Gemal, sergiye gösterilen yoğun ilgiden dolayı, ‘’Bugün ilk kez, herkes, Park 51’in gelecekte New York’a neler katabileceğni hissetti’’ şeklinde paylaştı duygularını…