Skip to content
Menu

Amerika beyzbola kilitlendi; Heyecan fırtınası bu akşam başlıyor

AMERİKA BÜLTENİ

(30 Eylül 2011)

Amerikan ana beyzbol liginde (MLB) 8 takımın mücadele edeceği playoff heyecanı bu akşam, Amerikan Ligi (AL)’nde oynanacak iki maçla başlıyor. National Lig’in iki eşleşmesinin karşılaşmaları ise yarın başlıyor. Playoff sezonunun ilk ayağı olan Division Series’te eşleşen takımlar kendi liglerinde finale kalmak için eşleştikleri rakipleriyle 5’er maç yapacak.

Günün ilk maçında Texas Rangers ile Tampa Bay Rays takımları 17:00’de Dallas’ta karşı karşıya gelecek. İki takım yarın da 19:00’da yine aynı stadyumda karşılaşacak. İkilinin üçüncü maçları ise Pazartesi akşamı 10:00’de Tampa’da olacak.

Günün ikinci maçında ise New Yankees, Bronx’ta Detroit Tigers’ı saat 20:30’da ağırlıyor. İkinci maçları da yine Yankees Stadyumunda Cumartesi akşamı aynı saatte oynanacak.

Bütün karşılaşmalar TBS televizyonundan canlı yayınlacak.

*****************

Beyzbol nasıl oynanır? Kuralları nelerdir?

*****************

Beyzbol liginde play-off nedir?

Amerikan beyzbolunda başlangıçta 2 lig oluştu. 1871 yılında ulusal lig (National League) ve 1901 yılında Amerikan ligi (American League) kuruldu. Bu iki ligin birlikte oluşturduğu en büyük beyzbol ligine “Major League Baseball (MLB)” deniyor.

1903 yılından beri her yıl bu iki ligin şampiyonları, ‘’World Series’’ dünya şampiyonluğu için sezon sonunda karşı karşıya geliyor. World Series maçları başladıktan sonra normal sezona gösterilen ilgi azaldı. Bu trend yaklaşık 70 yıl boyunca devam etti. Bunun üzerine 1969 yılında her iki ligin kendi içinde şampiyonluk serileri oluşturuldu. İlgiyi daha da artırmak içinse 1994 yılında itibaren de aslında her ligin kendi içindeki yarı finali sayılabilecek ‘Division Series’ maçları oynanmaya başladı.

Genellikle Nisan ayının ilk pazar günü başlayan normal sezon sonunda her iki ligdeki üçer konferansta (doğu, batı ve merkez konferansları) takımlar ekim ayının ilk pazarına kadar sezon sonu play off serisine kalmak için mücadele veriyor. Her ligin 3’er konferansını lider bitiren takımlar ile her ligin en iyi ikincisinden oluşan 8 takım, ‘’post season’’ denen, playoff maçlarına kalıyor.

Bu 8 takım, ilk olarak Division Series’te eşleştikleri takımla 5 maçlık yenilenin eleneceği bir seri yapıyor. Her ligdeki iki eşleşmenin galipleri o ligin şampiyonunu belirleyecek ‘champion series’ denen yine 5’er maçlık final serisini oynuyor. Her iki ligin de şampiyonu bu şekilde belirlendikten sonra bu iki şampiyon, ‘’World Series’’ denen 7 maçlık bir maratonla beyzbolda yılın en büyüğünü belirliyor.