Skip to content
Menu

Bilimsel olarak da ispatlandı: Ağaçlar mutlu ediyor

rek-agac-park

AMERİKA BÜLTENİ (26 Nisan 2013)

Bol ağaçlı yaşam alanları sadece daha iyi bir manzara sunmuyor, aynı zamanda mutluluk da sunuyor. İngiltere’de, yaklaşık 10 bin kişinin, ülkenin neresine taşınırlarsa taşınsınlar 17 yıl boyunca takibiyle sürdürülen çok kapsamlı bilimsel araştırmanın sonucu açıklandı. Buna göre yaşanılan mahallelerde yeşillik artıkça,  insanlar daha mutlu oluyor. Gelir düzeyi, evli olup olmamaları, sağlık koşulları ve yaşadıkları evin fiziki koşulları ne olursa olsun, ağaçlı muhit insanları daha mutlu ediyor.

Ağaçların ve yeşilliğin, mutluluk yaratmakta insan yaşamındaki oldukça büyük dönemeçlerle yarışması dikkat çekici bir sonuç olarak değerlendirliyor. Buna göre, ağaçlı bir muhit, insanda, sevdiğiyle evliliğin yarattığı mutluluğun üçte biri ya da çok istediği bir işe girmenin onda biri kadar mutluluk yaratıyor.

Rapor, kentleşmenin, ‘’insanın ruh sağlığına ve iyi yaşamına potansiyel bir tehdit’’  olduğunu belirten çarpıcı bir tespitle sona eriyor. Söz konusu araştırma, geçtiğimiz günlerde açıklanan ve ‘’green exercise’’ olarak nitelenen parklarda egzersiz yapmanın mutluluğu artırdığı yönündeki araştırmayla da uyumlu çıktı.

Raporun en güzel tarafı ise Nisan ayında açıklanması. Yani, parklara gitmenin ya da bahçeye ağaç dikmenin tam zamanı.