Skip to content
Menu

İşte yüksek teknoloji ürünü yeni 100 dolarlık banknotun özellikleri

new-100-bill-2013AMERİKA BÜLTENİ (26 Nisan 2013)

Gelecek Ekim ayında, her sabah olduğu gibi bankamatiğe gidip o gün harcayacağınız 100 dolarınızı çektiğinizde (kimin günlük rutini değil ki bu…), ATM’in size vereceği 100 dolarlık banknot, gözünüze biraz süslü ve değişik görünürse hemen endişelenmeyin. Bu, ABD Merkez Bankası FED’in piyasaya süreceği yeni 100 dolarlık banknot.

ABD, kalpazanların favorisi 100 dolarlık banknotlar yerine çok daha güvenlikli yeni 100 dolarlık banknotları Ekim ayında piyasaya sürecek. 2003 yılından beri üzerinde çalışılan yeni 100 dolarlık banknotların 2011 Şubat’ında tedavüle sunulması bekleniyordu ancak son dakikada ‘açıklanmayan bir sebepten’ ertelenmişti.

FED, yüksek teknoloji ürünü yeni 100 dolarlık yeni parayı, ‘’Ortalama kullanıcı için tanıması çok daha kolay, kalpazanlar için sahtesini yapmak çok daha zor, yüksek teknoloji ürünü bir banknot’’ olarak tanımlıyor. ABD’li yetkililer, tedavüldeki 100 dolara göre basımı daha maliyetli olmasına rağmen, sahte parayı engellemesi nedeniyle uzun vadedeki karının daha fazla olacağına inanıyor.

Yastığınızın altında ya da dolabınızdaki çorabınızın içinde sakladığınız 100 dolarlıklar içinse hemen panik yapmayın. Piyasadaki eski ‘Benjamin’ler de yasal tedavül aracı olmaya devam edecek. Ancak FED, 8 Ekim 2013’ten itibaren eline geçen her eski 100’lüğü imha edip yenisiyle değiştirecek.

Şimdi bankamatiğin başındaki Ekim sabahına geri dönelim ve yeni 100’lüğü elinize aldığınızda tanımanız için bazı ipuçları verelim.

Yeni 100 dolarlık banknotun ayırıcı özellikleri:

1 – Paranın tam ortasında yukarıdan aşağıya mavi üç boyutlu bir kurdele (kağıda baskı şeklinde değil, dokunmuş olarak) yer alacak.

2 – Benjamin Franklin’in sol yanağında bir başka güvenlik şeridi olacak. Sadece ışığa tutulduğunda görülebilecek.

3 – Sağdaki siyah bölgedeki belli belirsiz Benjamin yüzü, paranın her iki yüzünden de görülebilecek.

4 – Çanın ve 100 rakamaının dalgalı görüntüsü, parayı tutma açınızı değiştirdikçe değişecek.

5 – Özgürlük çanının içindeki mürekkep, açı değiştirdikçe bakır renginden yeşile dönecek.

6 – Sağ alt köşedeki büyük 100 rakamı da parayı oynattığınız zaman renk değiştirecek.

7 – Arka taraftaki çok daha büyük ‘100’ rakamı, iyi göremeyenler için parayı daha kolay tanımalarına yardımcı olacak.

8 – Kabartma – çukur baskı (intaglio), yeni 100 dolarlık banknotun en belirleyici özelliği olacak.

9 – Benjamin Franklin’in yakasında “The United States of America” , filigranda (gizli damga) “USA 100” ve altın rengi tüy resminde “ONE HUNDRED USA” yazıları mikroskopik büyüklükte yer alacak.