Skip to content
Menu

Obama kaybetseydi ‘hakkaten’ Kanada’ya göç eder miydiniz?

AMERİKA BÜLTENİ (6 Kasım 2012)

Her 4 yılda bir seçim döneminde çoğunlukla solcu Amerikalılardan duyulan bir cümle var: ‘’Cumhuriyetçi Parti kazanırsa Kanada’ya göçedeceğim’’. Herkesin sağlık sigortasına sahip olduğu, eşcinsel evliliğin serbest olduğu, mali piyasaların sıkı denetim altında olduğu ve idam cezasının olmadığı Kanada, solcular için ‘zor zaman sığınağı’ gibi durur kuzeyde öylece. Ancak bu seçimde tuhaf birşey oldu. Birçok muhafazakar da eğer Obama ikinci dönem için kazanırsa Amerika’nın yaşanmaz bir yere dönüşeceği iddiasıyla U-Haul’u hazır tuttuklarını ve Kanada’ya gideceklerini ilan ediyor. İşin ironik tarafı ise tutucu Amerikalılar arasında ‘Kanada’ seçeneğinin ilk dillendirilmeye başlandığı zamanın ‘Yüksek Mahkeme’nin Obama’nın sağlık sigortası reformunu iptal etmemesinden sonra duyulmaya başlanması. Obama’nın sağlık sigortasından dolayı ABD’yi yaşanmaz bulanlar, ‘sosyal devlet’ Kanada’ya göç ederek huzur bulacak. Tutucu olmak bunun için zor bunun için zahmetli…

Peki Amerikalılar gerçekten de Kanada’ya göç ediyor mu?

Aslında az da olsa yeminine sadık kalarak göç edenler var. Ama, parmakla bile sayabiliriz bunları. Discovery News’den Emily Sohn, ‘’istatistiksel olarak konuşmak gerekirse Kanada’ya ABD’den göç hakkında her dört yılda bir keskin artıştan söz edemeyiz’’ diyor. Yani demek istiyor ki, ‘’Her dört yılda bir, keskin bir atıştan söz edebiliriz’’. ABD’den Kanada’ya kitlesel son göç, Vietnam Savaşaına katılmak istemeyen gençler tarafından gerçekleştirilmişti.

Kanada, solcular için gerçek bir cennet mi?

Aslında burası da ironik. Solcuların, ABD’de Romney kazandı diye göç edeceği Kanada’da 2006 yılından beri muhafazakar parti iktidarda. Ama Kanada muhafazakar partisi de biraz da İngiliz muhafazakar partisi gibi, Amerikan Cumhuriyetçileriyle karşılaştırıldığında fena halde solcu kalıyor.

Kanadalılar ne diyor?

Hem Obama kazandı diye Kanada’ya göç etmeyi düşünen muhafazakarlara bir gerçeği daha hatırlatmak lazım: Kanadalıların yüzde 72’si Obama’nın kazanmasını istiyor. Romney kazansın diyenlerin oranı ise sadece yüzde 10. Washington Post’tan Max Fisher’in dediğine göre Kanadalılar, Amerikalıların ‘Kanada’ya göç ederim’ tribini hem gurur verici hem de komik buluyor: ‘’Kim, dünyanın en zengin ve en güçlü ülkesine göre daha yaşanabilir bir alternatif görünmekten hoşlanmaz ki?’’

Kanada’nın en büyük gazetesi The Globe and Mail’in editörü Craig Offma ise New York Times’a yaptığı açıklamada, şaka yollu, ‘’Eğer hayalkırıklığına uğramış her Amerikalı Kanada’ya gelirse, tanıdığım her Kanada’lı Florida’ya sığınır’’ diyor ve ekliyor: ‘’Kitlesel bir Amerikan göçü Kanada halkında yaygın bir korku ve teröre neden olur’’.